Kršeći Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, bošnjački političari su rezolucijom jasno stavili do znanja šta misle o Srbima i Republici Srpskoj. Poručili su ovo za našu televiziju predsjednik Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, dan uoči glasanja u Generalnoj skupštini.

– Uradićemo sve da sačuvamo mir ali u BiH nećemo ostati – rekao je Dodik.

Potencijalno izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, označiće kraj državne zajednice BiH. Poruka je ovo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dan uoči glasanja o rezoluciji usmjerenoj protiv srpskog naroda. Miran razlaz Srpske i Federacije, Dodik vidi kao jedino rješenje.

– Mi biramo miran razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici, predložićemo federalnoj strani. Sinonim za tu Rezoluciju je, može da bude – kraj BiH. BiH ni po čemu ne zaslužuje da bude država. Ona to i nije – kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Potez bošnjačkih političara Dodik opisuje kao vrhunac cinizma i licemjerstva i dodaje da ne postoji razlog da se takvo nešto oprosti i zaboravi. Dodik poručuje da postoje individualne presude i odbacuje svaku mogućnost nametanja kolektivne odgovornosti. Na svesrpskom saboru će zatražiti podršku Srbije za dalje korake.

– BiH nema šanse da opstane. Republika Srpska mora da krene svojim putem. Mi ćemo sad na zajedničkom srpskom saboru tražiti da odluka tog sabora u Beogradu bude da se podrži Republika Srpska da krene putem mirnog razlaza u BiH koristeći svoje dejtonsko pravo – dodao je Dodik.

Predsjedništvo nije zauzelo jedinstven stav o rezoluciji i sva lobiranja Lagumdžije, Bećirovića i Komšića predstavljaju kontinuitet zloupotreba institucija i Ustava, jasna je srpski član Predsjedništva. Cvijanovićeva poručuje da iza Rezolucije postoji skrivena namjera. Kolegama iz Federacije postavlja pitanje kako dalje?

– Mislim da neće biti moguće donositi bilo kakve odluke, jer je ovo praksa koja poništava sve što je Ustav dao da bi se došlo do legitimne odluke. Komplikovano jeste, ali mislim da je ovo neka prekretnica u kojoj će se mnogo toga raspetljavati u narednom periodu – rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Srpske poručio je da žali za svakom nevinom žrtvom ali da postoji očigledna manipulacija sa brojem stradalih u Srebrenici, dok se zločini nad srpskim civilima guraju pod tepih.

– Kako je moguće da prema srpskim žrtvama nemate nikakvog osjećaja. Šta vi hoćete da kažete nama? Nećete naravno, mi smo pošten istorijski narod koji živi ovdje i koji se nije ogrezao ni u kakvim zločinima. Mi hoćemo i mi ćemo kao odgovorni ljudi sačuavati mir. Sve što budemo radili radićemo na miran način ali mi u BiH ostati nećemo – ističe Dodik

Prema mišljenju Cvijanovićeve, Ujedinjene nacije su davno izgubile kredibilitet što potvrđuje i način na koji je Rezolucija stigla pred Generalnu skupštinu.

– Međutim, to nije jedini primjer. Sve danas što se dešava vezano za sukob u Ukrajini, sukob u Gazi i sve što se dešavalo prije toga pokazuje nemoć organizacije da adekvatno odgovori, zato što je ona poligon i mjesto gdje se sukobljavaju politički interesi, a ne sukobljavaju se političke želje da se riješi ono što je politički ili bezbjednosni problem – dodala je Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske pisao je grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu sa namjerom da skrene pažnju na pogubnost izglasavanja Rezolucije o Srebrenici i molbom da Grčka ozbiljno razmotri eventualnu namjeru da podrži Rezoluciju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име