DODIK: Budžet za poljoprivredu 130-150 miliona KM, 500 KM po hektaru za pšenicu (foto, video)

Datum:

Share post:

U hotelu "Drina" juče je održan sastanak kojem je prisustvovalo preko 120 poljoprivrednika, srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, ministar poljoprivrede Boris Pašalić i direktor Agrarnog fonda Bijeljina, Zlatan Lazarević.

Nakon razgovora, Dodik je istakao da država nikada neće napustiti poljoprivredne proizvođače, te da je uvijek zainteresovan da čuje glas poljoprivrednika.

"Ovdje se ljudi brinu za budućnost poljoprivredne proizvodnje, tako da smo se dogovorili da budžet za poljoprivredu u 2023. godini bude od 130 do 150 miliona KM i da povećamo podsticaje za pšenicu na 500 KM po hektaru zasijane pšenice. Svi oni koji žele sijati državnu zemlju, obezbijedićemo pravičniju raspodjelu ovog resursa. I najzad, po prvi put, izradićemo Pravilnik o subvencionisanju cijene zakupa privatnog poljoprivrednog zemljišta koje poljoprivrednici uzimaju u zakup od privatnih lica, uz dogovor da to bude 30 ili 40 procenata cijene arende", rekao je Milorad Dodik.

Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina, Zlatan Lazarević pozvao je poljoprivrednike da se u septembru, u istom sazivu odazovu na sljedeći sastanak, gdje će razgovarati o jesenjoj sjetvi i načinima kako gradske i republičke vlasti mogu olakšati istu.

Takođe, istaknuto je da je trenutna cijena pšenice u Semberiji (62 do 64 KM/100kg) najviša u cijeloj Republici i da kao takva, uz podsticaje sa republičkog i lokalnog nivoa obezbjeđuje poljoprivrednicima da ostvare određeni profit.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bibliotekarke bijeljinske Biblioteke predstavile se stručnim temama na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS

Drugog dana Stručnog skupa Društva bibliotekara Republike Srpske, sa stručnim temama u trećoj sesiji pod nazivom “Specijalne biblioteke...

Opština Ugljevik sa udruženjima se predstavila na 13. međunarodnom sajmu „Bijeljina-Turist 2024“

Sajam traje dva dana od 25. do 26. aprila u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Okupio je preko 88 izlagača...

TZ ŽUPANJA U BIJELJINI: Nastojimo obnoviti našu tradiciju i prenijeti je na našu djecu (foto, video)

Na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture u Bijeljini, izlagači su i prijatelji, gosti iz Turističke zajednice Grada...

Kreativna radionica u ugljevičkoj školi: Čvrsta veza između učenika, roditelja i učitelja

U povodu predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika-Vaskrsa roditelji učenika drugog razreda osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika održali su...