Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je brutalni zločin nad srpskim življem u Bradini kod Konjica bio klasični primjer unaprijed osmišljene i planski organizovane muslimanske agresije na tamošnje stanovništvo samo sa jednim ciljem – istrebljenje Srba sa ovih prostora za sva vremena.

Povodom 32 godine od stradanja srpskog stanovništva u selu Bradina kod Konjica, Dodik je rekao za Srnu da stradanje u Bradini nije jedini primjer koji potvrđuje karakter građanskog rata u BiH, ko ga je priželjkivao, ko ga je započeo žrtvujući mir zarad stvaranja unitarne, muslimanske BiH.

„Zločinci okupljeni oko tadašnjih muslimanskih vođa, kreatora i inicijatora rata u BiH, izvršili su agresiju na vjekovna srpska ognjišta i imanja u Bradini, poubijali i pohapsili sve što nije bilo muslimansko. Njih 3.000 naoružanih pripadnika paravojnih muslimanskih i hrvatskih formacija, dojučerašnjih komšija, ustremilo se na nedužne mještane u Bradini i za samo dva dana ubili su su više desetina Srba, dok je njih nekoliko stotina odvedeno u logore Musala i Čelebići“, istakao je Dodik.

„Zločin u Starom Brodu skrivan 40 godina; Kako potomci nacista, koji nas etiketiraju, nazivaju plansko ubijanje više od 6.000 Srba!?“

On je rekao da svega nekoliko desetina slabo naoružanih muškaraca nije moglo da pruži otpor i odbrani Bradinu u ovom brutalnom napadu, pa je selo u potpunosti spaljeno i uništeno, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, sagrađena 1938. godine, zapaljena i srušena.

„Stanovništvo je ubijano na najbrutalnije načine, na kućnom pragu, i mlado i staro. Za samo dva dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, ubijeno je 48 civila, dok je u logorima Čelebići i Musala bilo zatočeno 330 civila koji su na najsvirepiji način mučeni, a njih 22 logoraša je umrlo u najstrašnijim mukama“, istakao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u vrijeme komunizma naivno mislili da se ne može više ponoviti zlo iz Drugog svjetskog rata, ali nažalost potomci onih koji su hercegovačke jame punili Srbima, u proteklom građanskom ratu samo su nastavili ono što su započeli njihovi preci.

„O brutalnosti zločina u Bradini i svireposti njegovih izvršilaca govori i podatak da su platili Rome koji su noge ubijenih Srba vezali konopcima, a onda njihova tijela konjima vukli do iskopane jame u porti porušenog hrama i tu ih bacali. Za tri dana u tu jamu bačeno je 26 tijela nedužnih Srba. Takođe, postoje i svjedočenja koja govore o okrutnom i nečovječnom ponašanju zlikovaca prema srpskim suprugama, kćerkama, sestrama i majkama koje su bile podvrgnute višestrukim silovanjima i brutalnim iživljavanjima“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je Bradina danas natopljena krvlju članova porodica Gligorević, Žuža, Živak, Kuljanin, Vujičić… i brojnih drugi. 

„Sjećajući se njihove žrtve i odajući počast tim napaćenim dušama pokazujemo da ih nećemo zaboraviti, već ćemo učiti i generacije koje dolaze kako da se odnose prema svojim stradalim sunarodnicima“, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da nijedna srpska žrtva nikada ne smije biti zaboravljena, kao ni krvnici koji su od Bradine, kao i od mnogih srpskih sela, napravili opustošena mjesta zarasla u korov.

„Ta istina treba i mora da bude prenesena budućim generacijama da se zlo više nikada ne ponovi. I ne samo da se ne ponovi, već da sutra ima ko da svjedoči o zločinima nad našim narodom, i to upravo onima koji danas nama stavljaju etiketu da smo `genocidni`, a oni su ti čiji su preci bili potomci pripadnika Handžar divizija i fašističkog pokreta, kao i zagovornici rehabilitovanja nacista“, istakao je Dodik.

I danas isti ti, naglasio je Dodik, ponovo ubijaju naše pretke koji su dali živote za slobodu, branili svoja ognjišta i svoj narod i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, i bili žrtve genocida.

„Oni ne samo nas, već i naše žrtve genocida nazivaju genocidnim!? Upravo oni čiji su djedovi ubijali po Kozari, Lijevču, Romaniji, Starom Brodu, Prebilovcima, Garavicama, Jasenovcu… Mi danas svjedočimo tome, a sutra će naša pokoljenja da svjedoče o Bradini, Kazanima, Sarajevu, Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj ulici, proboju koridora, zločinu nad 12 banjalučkih beba… Kao narod postradali smo za slobodu, najčešće od dojučerašnjih komšija kojima smo slijepo vjerovali, uvijek bili na strani pravde i istine, ali smo opstali i opstaćemo uprkos svim pritiscima i ucjenama bjelosvjetskih moćnika koji su ponovo udarili na srpski narod i u Srpskoj i u Srbiji“, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbi najbolje znaju cijenu slobode, jer su je najskuplje platili i iskusili brojne terore i zlostavljanja, i zato je najviše i cijene.

„Nikada nismo bili ničije sluge, pa nećemo ni danas kada im samo ponosno možemo reći – što nas više napadate, mi smo sve jači“, poručio je Dodik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име