Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, nakon završene Tematske sjednice obratio se javnosti, te potvrdio da je povećana cijena odvoza komunalnog otpada za 19,26%.

Naime, juče je održan sastanak se štrajkačkim odborom, sa Sindikalnom organizacijom, sa Upravom AD Komunalac i sa predsjednicima mjesnih zajednica, kako bi se približili stavovi i pronašlo rješenje za izlazak iz krize.

„Ono što želim istaći da su svi odbornici u Skupštini Grada i na prethodnoj sjednici diskutovali na način da zaista žele da pomognu svim ovim radnicima koji su zaista i heroji današnice, koji rade najteže i najgore poslove u najgorim uslovima i za najmanje plate od kojih zaista čovjek ne može dostojanstveno da živi i da obezbjedi svojoj porodici ono što treba da bude obezbjeđeno. Mi smo na prethodnoj sjednici, kad smo zakazali Tematsku sjednicu  za danas, imali određene zaključke, a to je da nam uprava AD „Komunalac“ dostavi finansijsku analizu, plan utroška prihoda i plan utroška sredstava koje će dobiti ukoliko bi se usvojila jedna ovakva odluka i  garancije da će svi zahtevi štrajkačkog odbora, odnosno Sindikata, biti ispoštavani. Mi smo jutros dobili sporazom o stavljanju van snagi odluke postupanju u štrajk koja je ranije donesena, gdje je uprava AD Komunalca potpisala taj sporazom sa Sindikatom, gdje su se obavezali da će ispuniti apsolutno sve zahtjeve koje su štrajkači postavili, a to je da se ovim radnicima koje sam pomenuo, koji zaista zaslužuju podršku, da im se poveća plata u iznosu od 10%, da potpišu kolektivni ugovor do 30.1.2024. a koji će se primjenjivati od 1.1.2024., da se donese odluka o zabrani daljeg zapošljavanja administrativnog kadra u AD Komunalcu, da se striktno primjenjuje odluka o prikupljanju, odvozu i deponovanju komunalnog otpada i ono što je takođe jako važno, Uprava AD Komunalca se obavezala da neće pokretati disciplinske i bilo koje postupke protiv radnika koji su bili u štrajku“, rekao je Đurđević, te dodao da će  ovo rezultovati time da u Bijeljini za prestojeće praznike nećemo imati ekološku katastrofu i zarazu.

Štrajkački odbor je istaklo da će već danas prekinuti štrajk, te da će raditi preko vikenda kako bi da svo smeće koji nije odvezeno u prethodnom periodu bude deponovano i da Bijeljina predstojeće praznike dočeka u pozitivnoj atmosferi, čist, uređen, onakav kakav treba da bude drugi najveći u Republici Srpskoj.

Sporazum je uslovljen i usvajanjem Odluke o poskupljenju cijene odvoza komunalnog otpada za 19.26%, što je takođe danas usvojeno na sjednici Skupštine grada sa 23 glasa za, 4 glasa uzdržana i bez glasova protiv.

Takođe, druga odluka se odnosi na to da će Komunalac, u narodnom periodu, kao javno komunalno preduzeće vršiti odvoz komunalnog otpada na Reonu 2, odnosno pravcu prema Rači, je usvojeno jednoglasno.

„Odluka je usvojena uz konsultacije i garancije ljudi iz AD Domunalca da, ne samo da neće povećati cijenu  odvoza komunalnog otpada za te ljude koji žive na tom Reonu, nego da će cijena biti i manja nego što je cijena u ovom trenutku. Treća tačka izveštaj o poslovanju AD Komunalac za 2022. godinu sa planom poslovanja za 2023. godinu koji nije usvojen, nije dobio potreban broj glasova.  Dio odbornika je istakao razlog zašto je to tako, ono što je glavno jeste da neki planovi nisu bili realni u skladu sa realnim prihodima i da je jednostavno i u ovoj godini i u prethodnoj da će preduzeće AD Komunalac realno poslovati sa minusom oko 500.000 konvertibilnih maraka i to je razlog zašto  Izvještaj AD Komunalca za 2022. godinu nije usvejen“, objasnio je Đurđević.

On je istakao da je Skupština Grada i ovaj put pokazala da zaista brine o svim preduzećima koja obavljaju komunalnu djelatnost, koja je od interesa svih sugrađana Grada Bijeljina.

Današnjoj sjednici ponovo nije prisustvovao Gradonačelnik, kao ni predstavnici Gradske upravi. Tim povodom, predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, istakao je da je takav potez poražavajući.

„Za mene je poražavajuće to da je čovjek koji je najodgovorniji za situaciju koju se trenutno nalazimo, to je svakako Gradonačelnika, predstavnik državnog kapitala u Komunalcu, koji imenuje Upravu, Nadzorni odbor, apsolutno se nije pojavio ni na ovoj ni na prethodnoj sjednici Skupštine Grada, ali naravno nije propustio da preko društvenih mreža komentariše na razne načine, da vređa, a čak prijeti i pravi neke druge stvari na koje smo već navikli, ali nismo dali da nas to omete na bilo koji način. Ja ću zaista iskoristi priliku da se zahvalim i ljudima iz Komunalca i Sindikalnom odboru, štrajkačkom odboru, ljudima iz mjesnih zajednica koji nisu plaćeni za taj svoj rad, koji izdvaje svoje vrijeme, novac, dolaze na sastanke, razgovaraju o tome i da kažem još jednom da je velika sramota što onaj koji je najodgovorniji apsolutno se nije udostojio da dođe, da razgovara o ovim pitanjima, a vidjeli smo iz diskusije odbornika da tu može nastupiti još problema, ako dođe do povećanja koji je najavljeno cijene minimalnog rada. Predstavnik državnog kapitala je rekao „to nije moj problem, idete kod svoje uprave, preduzeća“, što nije korektno prema tim ljudima ili idite pred Skupštinu Grada, što apsolutno nije korektno, imajući u vidu to da Skupština apsolutno ne učestvuje u rukovođenju  tim preduzećem“, rekao je Đurđević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име