Đukanović-Dodik: Od najvećih PRIJATELJA do političkih PROTIVNIKA

Datum:

Share post:

Političke razmirice nekadašnjih velikih prijatelja i saradnika Mila Đukanovića i Milorada Dodika, nakon zahlađenja odnosa, na površinu su počele da izbacuju prljavi veš jednog i drugog. Ko zna šta ćemo još saznati? Za sada su na političkim razmiricama.

Tako je crnogorski predsjednik nedavno rekao da je Milorad Dodik svojevremeno podržavao referendum o nezavisnosti Crne Gore i pomogao obnovu Crne Gore kao nezavisne države.

“Želim da Vam potvrdim da je gospodin Dodik zaista bio vrlo konstruktivan u onoj fazi u kojoj je Crna Gora pokušavala da ostvari svoje demokratsko pravo da u procesu disolucije bivše Jugoslavije testira raspoloženje svojih ljudi, da i ona poput, do tada već četiri bivše jugoslovenske republike, u ovom slučaju ne uspostavi, nego obnovi svoju nezavisnost”, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li bi podržao ideju o odvajanju Republike Srpske od BiH o čemu Dodik često govori, crnogorski predsjednik kaže da je oficijelni stav Crne Gore i njegov da podržava BiH u dejtonskim granicama.

“Kada govorimo o nezavisnosti dijelova nekadašnjih konstituenata ex Jugoslavije ja bih rekao da je to jedan drugi kvalitet i jedna druga tema. Znamo svi da je ideja oko nacionalne podjele BiH bila prisutna i 90-tih godina i da je to jedna od ideja koja je dovela do krvavog rata”, kazao je Đukanović.

S druge strane, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik tvrdi da je Đukanović je ohrabrivao nezavisnost Republike Srpske i da je “svašta pričao o Sarajevu”.

Dodik je gostujući na sarajevskoj Fejs televiziji podsjetio da je Đukanović nekada bio Srbin, da je predvodio srpsku nacionalnu politiku u Crnoj Gori, bio korektan prema SPC, osporavao nezavisnost Kosova, ali da se onda sve promjenilo, te da je sada postao miljenik političkom Sarajevu.

Pri tome je Dodik pokušao na svaki način da istakne političke motive “pucanja odnisa”, a ne bilo kakve poslovne veze.

– Između nas je puklo kada sam pokušavao da normalizujem stvar u odnosima Republike Srpske i Crne Gore, gdje je on pokušavao da to izbjegne. Mi smo uvijek bili korektni, pa i oko granice nismo pravili probleme. Da mi nismo dali doprinos to se ne bi riješilo – rekao je Dodik.

On je naglasio da u ovom trenutku ne može da dijeli politike koje idu priznanju Kosova, kao i da Crna Gora radi protiv srpskih nacionalnih interesa i SPC.

– Nikada s njim nisam imao poslovni odnos, nikada nisam ništa uradio što bi me moglo povezati sa tom strukturom. Priznavao sam legitimitet, a on je pokušavao da se dokaže centrima moći tako što je klevetao Dodika. Rekao je Bajdenu da je Dodik trojanski konj ruske politike na Balkanu. Ja njega nikada nisam komentario njega do večeras – rekao je Dodik.

Sve u svemu, nakon velikog prijateljstva i trenutnog političkog razmimoilaženja, za javnost je teško da razluči kada su njihovi odnosi bili autentični, onda ili sada, ali je očigledno da se kada “pukne tikva” koriste sva politička sredstva i šalju najniži udarci, što ipak više govori o karakteru jednog i drugog lidera.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...