ĐORĐE PERIĆ: Slobodno vrijeme koristim za učenje novih kompozicija (video)

Datum:

Share post:

Bijeljinac Đorđe Perić, učenik OMŠ „Kornelije Stanković“, iako mlad, već je mnogo postigao na muzičkom planu i pravi je predstavnik mlađe generacije bijeljinskih talenata. S obzirom da je danas Svjetski dan harmonike, iskoristili smo priliku da saznamo kako u ovoj vanrednoj situaciji naš mladi harmonikaš provodi svoje dane i kako sada uklapa svoje školske obaveze i vježbanje harmonike.

„Sada su moje obaveze skoro iste kao i prije, samo što sada slušam nastavu preko TV-a. Radim zadaću, učim, sviram harmoniku, igram se. S obzirom da sad nema takmičenja i putovanja, imam više vremena za učenje novih kompozicija i za igru“, rekao je Perić za portal Dešavanja u Bijeljini.

 
Ovaj desetogodišnjak, do sada je osvojio 51 nagradu u deset zemalja. Pobjeđivao je i bio laureat na međunarodnim festivalima i takmičenjima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Portugalu. Neke od najznačajnijih nagrada su nagrade na Međunarodnom festivalu u Budimpešti (2018.), Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (2018. i 2019.), Međunarodnom festivalu „Harmonikafest“ u Tivtu (2019), Beogradskom festivalu harmonike (2018. i 2019.), XXV republičkom takmičenju u Banjaluci (2018.), V internacionalnom festivalu u Pragu (2019.), takođe, bio je najmlađi učesnik u finalu Svjetskog trofeja u Portugalu (2019.).

Na Međunarodnom muzičkom festivalu u Italiji (Lido Di Jesolo), u kategoriji instrumentalni žanr, uzrasta do 12 godina, gdje su nastupali takmičari iz 17 zemalja, Đorđe je kao jedini predstavnik svoje zemlje bio apsolutni pobjednik i osvojio zlatnu medalju. Na V Internacionalnom festivalu u Pragu („Accordeon days“), koji se održava u organizaciji Praške konzervatorije, kao jedini predstavnik svoje zemlje, osvojio je zlato.

„Prednost ove situacije je i to što je i moj tata, koji mi je inače i profesor, sada više kod kuće, pa mogu lakše i brže da naučim nove kompozicije. Evo, za protekli mjesec dana sam naučio nekoliko novih kompozicija, od kojih bih izdvojio „Put kozaka“ kao jednu od omiljenijih kompozicija“, iskren je Perić.

Đorđe Perić

Harmoniku dnevno vježba pola sata do sat, a kad se bliži takmičenje, dnevna vježbanja mu traju malo duže. Sada je situacija malo drugačija i za harmoniku odvaja i po dva sata.

„Pripremam se za nova takmičenja koja željno iščekujem, jer mi već nedostaju putovanja u razne zemlje i drugari sa kojima se srećem na takmičenjima. Pored sviranja harmonike, obaveze oko škole uglavnom uspijem da završim sam, sem ako mi nešto nije jasno, pa mi onda mama pomaže. Porodica je moja najveća podrška i uz njih je sve mnogo lakše“, rekao je Perić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PS SE) usvojila je večeras nacrt izvještaja izvjestioca za samoproglašeno Kosovo u SE Dore...

Otvaranjem angio sale, prof. dr Zlatko Maksimović ZAVRŠIO mandat kao direktor Bolnice (video)

Sada već bivši direktor Bolnice, prof. dr Zlatko Maksimović, na današnjem otvaranju nove angio sale, podsjetio je da...

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...