ĐORĐE PERIĆ: Slobodno vrijeme koristim za učenje novih kompozicija (video)

Datum:

Share post:

Bijeljinac Đorđe Perić, učenik OMŠ „Kornelije Stanković“, iako mlad, već je mnogo postigao na muzičkom planu i pravi je predstavnik mlađe generacije bijeljinskih talenata. S obzirom da je danas Svjetski dan harmonike, iskoristili smo priliku da saznamo kako u ovoj vanrednoj situaciji naš mladi harmonikaš provodi svoje dane i kako sada uklapa svoje školske obaveze i vježbanje harmonike.

„Sada su moje obaveze skoro iste kao i prije, samo što sada slušam nastavu preko TV-a. Radim zadaću, učim, sviram harmoniku, igram se. S obzirom da sad nema takmičenja i putovanja, imam više vremena za učenje novih kompozicija i za igru“, rekao je Perić za portal Dešavanja u Bijeljini.

 
Ovaj desetogodišnjak, do sada je osvojio 51 nagradu u deset zemalja. Pobjeđivao je i bio laureat na međunarodnim festivalima i takmičenjima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Portugalu. Neke od najznačajnijih nagrada su nagrade na Međunarodnom festivalu u Budimpešti (2018.), Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (2018. i 2019.), Međunarodnom festivalu „Harmonikafest“ u Tivtu (2019), Beogradskom festivalu harmonike (2018. i 2019.), XXV republičkom takmičenju u Banjaluci (2018.), V internacionalnom festivalu u Pragu (2019.), takođe, bio je najmlađi učesnik u finalu Svjetskog trofeja u Portugalu (2019.).

Na Međunarodnom muzičkom festivalu u Italiji (Lido Di Jesolo), u kategoriji instrumentalni žanr, uzrasta do 12 godina, gdje su nastupali takmičari iz 17 zemalja, Đorđe je kao jedini predstavnik svoje zemlje bio apsolutni pobjednik i osvojio zlatnu medalju. Na V Internacionalnom festivalu u Pragu („Accordeon days“), koji se održava u organizaciji Praške konzervatorije, kao jedini predstavnik svoje zemlje, osvojio je zlato.

„Prednost ove situacije je i to što je i moj tata, koji mi je inače i profesor, sada više kod kuće, pa mogu lakše i brže da naučim nove kompozicije. Evo, za protekli mjesec dana sam naučio nekoliko novih kompozicija, od kojih bih izdvojio „Put kozaka“ kao jednu od omiljenijih kompozicija“, iskren je Perić.

Đorđe Perić

Harmoniku dnevno vježba pola sata do sat, a kad se bliži takmičenje, dnevna vježbanja mu traju malo duže. Sada je situacija malo drugačija i za harmoniku odvaja i po dva sata.

„Pripremam se za nova takmičenja koja željno iščekujem, jer mi već nedostaju putovanja u razne zemlje i drugari sa kojima se srećem na takmičenjima. Pored sviranja harmonike, obaveze oko škole uglavnom uspijem da završim sam, sem ako mi nešto nije jasno, pa mi onda mama pomaže. Porodica je moja najveća podrška i uz njih je sve mnogo lakše“, rekao je Perić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

POJEO VUK MAGARCA Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog...

Naučnici ne znaju zašto: Ova vrsta raka je u porastu među mladima

Smrtonosna vrsta raka u porastu je među mlađim odraslim osobama u Kanadi i Sjedinjenim Državama prema novim podacima...

Skoro 500 000 KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

POJEO VUK MAGARCA Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog...

Sa tržišta povučeno 99 bicikala za djecu

Sa tržišta BiH povučeno je 99 bicikala za djecu jer su provedena istraživanja pokazala da nisu bezbjedna, saopštila...