BIJELJINA: Udruženje žena ''Romkinja'' i UG ''Otaharin'' OBILJEŽILI ĐURĐEVDAN

Datum:

Share post:

Danas u 8.00 časova, Udruženje žena „Romkinja“ i Udruženje građana „Otaharin“ obilježili su najveseliji romski praznik – Đurđevdan.

Ove godine obilježavanje praznika je bilo drugačije i u skladu sa aktuelnim vanrednim mjerama. Nije bilo tradicionalnog okupljanja i bacanja vjenčića u vodu, ali su za najmlađe pripremili šarena jaja i paketiće slatkiša, koje su podijelili na terenu – poštujući propisane mjere zaštite.

Iz UG „Otaharin“ kažu da je Đurđevdan praznik radosti, prepun simbolike. Nizom rituala ispraća se zima i dočekuje proljeće.

Cvijeće – za plodnost i rađanje. Voda – za brisanje grijehova i novi početak. Vatra – za bolje dane.

U narodu je zastupljeno vjerovanje da će, ako je na Đurđevdan vedro, biti plodna godina, a da će, ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša ljeto biti sušno. Prazniku se najviše raduju djeca, ali i odrasli. Sprema se poseban ručak i slavi se uz muziku i igru.

„Ove godine, drugačije nego prethodnih, praznik smo pripremali i obilježavali skromnije i bez okupljanja, u duhu poštovanja pravila i vanredne situacije. Juče, 5. maja, zaposlene Udruženja ofarbale su jaja, uputile su se do obližnjih stabala vrbe, kako bi nabrale vrbu za vjenčiće i kićenje Dnevnog centra“, rekli su iz „Otaharina“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NA PANJIKU OBILJEŽENA 31 GODINA OD HEROJSKE ODBRANE MAJEVICE

Na Panjiku iznad Priboja danas je obilježena 31 godina od odbrane Majevice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pogibije 16...

Pedagoški fakultet Bijeljina održao Svečanu akademiju i predstavljanje monografije „Istočnik obrazovanja – 30 godina rada Pedagoškog fakulteta“ (foto)

Večeras je u Bijeljini održana Svečana akademija i predstavljanje monografije Pedagoškog fakulteta "Istočnik obrazovanja - 30 godina rada...

BIJELJINA: Braća Rakić za četvrtu pobjedu Proletera iz Dvorova

Proleter iz Dvorova je u posljednjem meču 5. kola drugoligaškog "Istoka" na svom terenu savladao Budućnost iz Pilice...

Počinje obnova i restauracija Aja Sofije

Turska vlada odlučila je da započne dugo čekanu obnovu i restauraciju nekadašnje pravoslavne crkve Aja Sofija u Istanbulu,...