BIJELJINA: Udruženje žena ''Romkinja'' i UG ''Otaharin'' OBILJEŽILI ĐURĐEVDAN

Datum:

Share post:

Danas u 8.00 časova, Udruženje žena „Romkinja“ i Udruženje građana „Otaharin“ obilježili su najveseliji romski praznik – Đurđevdan.

Ove godine obilježavanje praznika je bilo drugačije i u skladu sa aktuelnim vanrednim mjerama. Nije bilo tradicionalnog okupljanja i bacanja vjenčića u vodu, ali su za najmlađe pripremili šarena jaja i paketiće slatkiša, koje su podijelili na terenu – poštujući propisane mjere zaštite.

Iz UG „Otaharin“ kažu da je Đurđevdan praznik radosti, prepun simbolike. Nizom rituala ispraća se zima i dočekuje proljeće.

Cvijeće – za plodnost i rađanje. Voda – za brisanje grijehova i novi početak. Vatra – za bolje dane.

U narodu je zastupljeno vjerovanje da će, ako je na Đurđevdan vedro, biti plodna godina, a da će, ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša ljeto biti sušno. Prazniku se najviše raduju djeca, ali i odrasli. Sprema se poseban ručak i slavi se uz muziku i igru.

„Ove godine, drugačije nego prethodnih, praznik smo pripremali i obilježavali skromnije i bez okupljanja, u duhu poštovanja pravila i vanredne situacije. Juče, 5. maja, zaposlene Udruženja ofarbale su jaja, uputile su se do obližnjih stabala vrbe, kako bi nabrale vrbu za vjenčiće i kićenje Dnevnog centra“, rekli su iz „Otaharina“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...