Dječija nedjelja u vrtiću „Dragan i Zoran“ u Bijeljini (foto, video)

Datum:

Share post:

Danas je počelo obilježavanje Dječije nedjelje, odnosno, nedjelje dječjih prava pod sloganom “Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo”.

U Dječijem vrtiću “Dragan i Zoran” za mališane koji pohađaju ovaj vrtić pripremljeno niz zanimljivih sadržaja.

Goran Gašić, direktor predškolske ustanove, rekao je da su mališani pripremili su prigodan program o temi drugarstva za svoje drugare i za njihovog gosta, Jovanku Vuković, zamjenika ombudsmana za djecu Republike Srpske.

“Planirali smo organizovanje izleta, posjetu institucijama kulture, saradnju sa širom društvenom zajendicom, a sve u cilju jačanja dječjih kompetencija i uticaja na njihov pravilan rast i razvoj, što je jedna od osnovnih aktivnosti i osnovnih zadataka predškolskih ustanova i nas vaspitača”, kaže Gašić.

Vrtić „Dragan i Zoran“ trenutno pohađa 320 mališana, što je gornja granica iskorištenosti kapaciteta.  Smještena djeca uzrasta od godinu do šest godina. Takođe, postoji i grupa đaka u produženom boravku, od prvog do trećeg razreda.

„Imamo i listu čekanja, jer zbog ograničenih kapaciteta i zakonskih okvira nismo u mogućnosti da smjestimo sve mališane, čiji roditelji bi to željeli. Potreba za predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem sve je izraženija. U Bijeljini je više od pedeset odsto mališana smješteno u privatnim vrtićima. Gradska uprava izdvaja subvencije za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće. Postoje načelni dogovori da se direktna finansijska podrška Gradske uprave usmjeri i privatnim vrtićima”, kaže Gašić.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske ističe da je “Dječija nedjelja” najveselija nedjelja tokom cijele godine, te da se njoj posebno raduju mališani.

“Dječija nedjelja je tradicionalna manifestacija koja je zasnovana na međunarodnim konvencijama. Suština “Dječije nedjelje” je promocija dječjih prava i unapređenje dječjih prava. Ovo je prilika da analiziramo šta smo do sada dobro uradili i šta treba popravljati. Važno je čuti i djecu i njihovo mišljenje o svemu ovome što radimo. Da bismo pratili trendove, moramo se porediti i sa drugima. Pratimo sve ono što se dešava u okruženju. Kada govorimo djeci o dječjim pravima, moramo ih učiti da imaju i obaveze, u skladu sa uzrasnom dobi i njihovim potencijalima“, kaže Vuković, te dodaje da je u današnjem vremenu izuzetn važno razvijati i humane vrijednosti, kako bi mališani izrastali u zdrave osobe koje će sutra biti nosioci društva.

U ovoj godini Ombudsman za djecu Republike Srpske radiće na edukaciji “Škola – prijatelj djece”, kako bi se kod najmlađih razvilo drugarstvo, međugeneracijska solidarnost, razumijevanje i međusobna podrška.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Delegacija Lopara na obilježavanju Dana opštine Šamac (foto)

Delegacija opštine Lopare, koju su činili Želimir Nešković,  delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Goran...

“FUĆKA SE RUSIMA ZA SRBE“: Milanović bez dlake na jeziku o Dodiku i Vučiću (video)

Kažu da je Dodik eksponent, ok. ‘Ajmo reći ovako, je li ih se moglo drugačije tretirati? Moja je...

Ugljevik domaćin zajedničkom koordinacionom sastanku službi civilne zaštite regije Bijeljina: Uvijek na visini zadatka!

U opštini Ugljevik danas je održan zajednički koordinacioni sastanak rukovodilaca službi civilne zaštite regije koju pokriva Područno odjeljenje...

PETROVIĆ I LUKIĆ: Pojačati inspekcijske kontrole prometa životinja pred praznike (foto)

Danas je u Bijeljini održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su predstavljali pomoćnik ministra Negoslav...