DIJANA SAVIĆ BOŽIĆ: GIK Bijeljina održao sjednicu povodom Zaključka Vlade RS

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost predsjednice Gradske izborne komisije Bijeljina prof. dr Dijane Savić Božić prenosimo u cjelosti:

Predsjednica Gradske izborne komisije Bijeljina prof. dr Dijana Savić Božić je, povodom Zaključka Vlade Republike Srpske da svi članovi organa za sprovođenje izbora podnesu ostavke na dužnost, zakazala sjednicu za dan ponedjeljak, 08.04.2024. godine.

Na sjednici su svi članovi upoznati sa Zaključkom i od sedam članova dva su bila protiv poštovanja Zaključka, tri člana bi postupala u skladu sa odlukom većine članova GIK-a, a dva člana su bila za poštovanje navedenog Zaključka Vlade Republike Srpske.

Povodom navedenog predsjednica GIK-a Bijeljina je zakazala sastanak sa predsjednikom Skupštine Grada Bijeljina, koji ima mandat predložiti postupak razrješavanja članova  i kome će ostaviti na odluku postupanje po Zaključku Vlade Republike Srpske.

Ono što smatram bitnim istaći jeste činjenica da su zakonskim i pozakonskim aktima jasno propisane procedure za imenovanje i razrješavanje članova Izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini, odnosno da članovima počinje i prestaje teći mandat tek sa odlukom/saglasnošću Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a ne sa odlukom Skupštine Grada, isto tako je jasno propisan postupak podnošenja ostavke, kao i činjenica da se u izbornom periodu, čak i u slučajevima prestanka mandata članova Izborne komisije, isti produžava do okončanja izbornog ciklusa.

Najbitnije od svega prethodno rečenog jeste da Gradska izborna komisija Bijeljina, čak i u slučaju da navedeni Zaključak Vlade Republike Srpske nije donijet,  ne bi ni mogla provesti Lokalne izbore na području ove izborne jedinice, kako to Zakon nalaže, zbog opstrukcija Gradske uprave, posebno zbog povlačenja službenika u Centru za birački spisak, odnosno što navedeni Centar nije uspostavljen.

O činjenici da se na području ove Izborne jedinice ne mogu provesti Lokalni izbori je upoznata Centralna izborna komisija BIH u više navrata i Gradska uprava Grada Bijeljina, a sada i javnost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je pravedni i mnogostradalni Sv. Jov

Sveti pravedni Jov bejaše iz plemena Avraamova; življaše u zemlji Uzu, u Arabiji. Jov beše čovek istine, besprekoran,...

U Srpskoj rođeno 15 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam dječaka i sedam djevojčica, rečeno je...

Promjena vremena u Srpskoj: Pljuskovi sa grmljavinom, moguće nepogode!

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su uz naoblačenje sa zapada od sredine dana očekuju pljuskovi sa...

Dnevni horoskop za 19. maj

Pogledajte šta su vam zvijezde spremile danas. OVAN (21. 3 - 20. 4) Napeti aspekti Meseca sa vašim vladaocima Marsom...