Danas sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiH: Poništavanje Šmitovih odluka ili povlačenje iz odlučivanja

Datum:

Share post:

Srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH održaće sastanak danas u Istočnom Sarajevu, saznaje Srpskainfo.

Glavna tema sastanka jeste način budućeg djelovanja u Parlamentarnoj skupštini, Savjetu ministara i u drugim zajedničkim institucijama, a u skladu sa zaključcima sa 11. posebne sjednice Narodne skupštine.

Podsjećamo, nakon što je istekao rok „kolonijalnoj upravi“ da povuče odluke Kristijana Šmita, od predstavnika RS u institucijama BiH očekuje se da zatraže sazivanje sjednica i odbacivanje istih.

Srpski poslanici trenutno imaju predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, Nebojšu Radmanovića, koji, po Poslovniku, ima pravo da sazove sjednicu i poslanicima predloži dnevni red.

Čak i da Radmanović to odbije, po Poslovniku postoji mogućnost sazivanja hitne sjednice doma. Na zahtjev najmanje pet poslanika ili na zahtjev većine članova Kolegija Doma, predsjedavajući Doma sazvaće sjednicu u roku od tri dana od dana prijema pomenutog zahtjeva.

Ako ni to ne ispoštuje, zamjenik predsjedavajućeg saziva sjednicu Doma najkasnije u roku od tri dana.

Za sada jedini koji je Radmanovića javno upitao šta je sa zaključcima NSRS i kada će sjednica jeste poslanik SDS Darko Babalj.

Da ne bi bilo različitih tumačenja, još jednom podsjećamo na zaključke usvojene na 11. poseboj sjednici Narodne skupštine.

1.Narodna skupština Republike Srpske traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od 7 dana ponište sve odluke Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. (Rok je istekao 5. aprila).

 2.Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština Republike Srpske traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i:

-Proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Kristijana Šmita koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,

-Da se zabrani organima BiH primjena tih odluka,

-Da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,

-Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,

-Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju,

-Da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,

-Da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike Srpske, Narodna skupština traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

-Narodna skupština Republike Srpske traži od političkih stranaka iz Republike Srpske koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.

Narodna skupština će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

-Republika Srpska će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.

-Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH.

-Narodna skupština Republike Srpske će donijeti Izborni zakon Republike Srpske.

-Republika Srpska očekuje da se na predstojećem vaskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

-Republika Srpska je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske.

-Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH.

-Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i X.

-Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

“Teroristički akt”

-Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma.

-Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

Podsjećamo, bošnjački partneri u vlasti BiH iz Federacije već su odbacili zaključne Narodne skupštine nazivajući ih ultimatumom. Što implicira da PS BiH neće moći da ih ispoštuje. Povlačenje iz odlučivanja u institucijama BiH ostaje izglednija, ali već viđena opcija. Srpski predstavnici su i ranije na taj način tražili ispunjavanje zahtjeva, ali su se ubrzo vraćali odlučivanju jer su bez njihovog glasa protiv mogle da prođu i neke odluke štetne po interese Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...

MILIČEVIĆ: Usvajanje Rezolucije otvara nove jazove u BiH

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i...

TRIVIĆ: Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici stavljena etiketa na čitav srpski narod

Saopštenje za javnost Jelene Trivić predsjednice Narodnog fronta prenosimo u cjelosti: Manjinski broj zemalja odlučio je da uradi ono...

REZOLUCIJA: 11. jul Međunarodni dan sjećanja

- Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju o Srebrenici kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom...