DANAS JE SVETI Jovan Zlatousti

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
 

Sveti Jovan Zlatousti je bio carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. On je i autor knjige “O sveštenstvu”, a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak “Zlatousti”.

Danas se ceni u celom hrišćanskom svetu, a navodno je za života bio omiljen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Ovaj svetac se slavi kao krsna slava u našoj zemlji.

On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade, već da se umesto materijalnog posvete duhovnom.

Pored toga u nekim krajevima postoji verovanje da onaj ko na današnji dan prekine nit, time ugrožava svoj život.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: zena.blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE I OVE GODINE U „RITMU EVROPE“ (foto)

U Centru za kulturu Lopare održana je audicija za najveći dječiji festival "Ritam Evrope", koji okuplja mlade talentovane...

Srpska za godinu dana „izgubila“ više manjih opština

Već više od 20 godina Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj, a takav trend nastavljen je i u...

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...