Cvijanović: Institucionalna odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne postoji

Datum:

Share post:

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da na nivou BiH odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne postoji i da je priča oko pridruživanja određenim mjerama rezultat djelovanja pojedinih ambasadora koji su radili po instrukcijama bivšeg ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković. Cvijanovićeva je rekla da sankcije ne postoje, jer nijedna institucija to nije ni stavljala na dnevni red, niti je donosila bilo kakve mjere – ni za ni protiv.

„Imate situaciju da je tamo neko glasao za nešto bez mišljenja institucije koja je nadležna za spoljnu politiku. Oni nikada nisu tražili mišljenje Predsjedništva BiH, koje jeste nadležno sa spoljnu politiku, nego bi slali određene stavove da se pridruži određenim mjerama, rezolucijama i slično“, pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da o tim temama postoji administrativno-institucionalno ćutanje.

Ona je za BHRT rekla da spoljna politika zavisi od unutrašnjeg dogovora, te da je veoma teško iskomunicirati spoljnu politiku, ukoliko nema dogovora među domaćim političarima.

„Ukoliko nemate definisanu politiku na unutrašnjem planu, vrlo je teško da iskomunicirate nešto na spoljnom planu da to bude kohezivno“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u BiH su dugo godina zauzimani suprotstavljeni stavovi, te da je to teško promijeniti i da ne postoji dovoljno povjerenja.

„To treba postepeno izgrađivati. Najbolja stvar je unutrašnji dogovor, a spoljna politika je posljedično rezultat unutrašnjeg dogovora“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da, ukoliko o pojedinim oblastima ne postoji jedinstven stav, uvijek postoji spasonosno rješenje koje ne mora da bude poprište.

„Ono ne mora da bude poprište političkih rasprava, prepucavanja, natezanja. Tada pribjegnete formuli koja se zove – neutralan sam, uzdržan, nemam stav za ili protiv, odnosno nemam jedinstven stav“, rekla je Cvijanovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ŠAHISTI O.Š. „SVETI SAVA“ BIJELjINA: Regionalni prvaci u šahu na Malim olimpijskim igrama RS

ŠAHISTI OSNOVNE ŠKOLE ,,SVETI SAVA'' BIJELjINA - Regionalni prvaci u šahu na Malim olimpijskim igrama RS. Šahovska sekcija JU OŠ...

PRIPREME ZA DRUGI KRUG: Đukanović očekuje pobjedu, Milatović najavio da ga šalje u političku penziju

Kandidat Demokratskog fronta (DF) za predsjednika Crne Gore Andrija Mandić dao je u ime DF punu podršku kandidatu...

„Slagaše vas šefe u Bijeljini“ Komentar bivšeg gradonačelnika Prijedora na propali opoziv Ljubiše Petrovića

Slagaše vas šefe u Bijeljini. Tim riječima je bivši gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović, prokomentarisao neuspjeli referendum za opoziv gradonačelnika...

DUBRAVAC, DNS: Zahvalan sam DNS Brčko na posvećenosti i požrtvovanosti, pogotovo u ovim teškim vremenima

Poslanik Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Željko Dubravac, razgovarao je danas sa građanima Brčko distrikta...