ĆOSIĆ: Apelacija Ustavnom sudu zbog naziva ulica u Sarajevu

Datum:

Share post:

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva ulica u Sarajevu, koje su dobile po imenima raznih zločinaca i ubica Srba i drugih naroda.

 

"Ovim dokumentom osporavamo ustavnost i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivam se na konstitutivnost tri naroda u BiH. Apelacija će biti u sudu početkom naredne godine. Sve ćemo osporiti u Sarajevu, a ako treba idemo i do Suda u Strazburu", rekao je Ćosić.

Ćosić, koji priprema ovaj dokument sa timom advokata, istakao je da Srbi, kao narod koji vijekovima živi na području Sarajeva i koji su stvarali taj grad, ne mogu biti okvalifikovani da su učinili nešto loše ovom gradu.

TESTNA REKLAMA

"Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali", naglasio je Ćosić.

Prvobitne nazive ulica u Sarajevu zamijenila su imena Alije Izetbegovića, Patriotske lige, Zelenih beretki i druga imena i nazivi koji su uvredljivi za Srbe i druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Čast da imaju ulicu u Sarajevu dobile su desetine pripadnika "Mladih muslimana" i Handžar divizije. Svi viđeniji saradnici NDH i ustaša danas imaju ulice u Sarajevu.

Ulicu imaju i Mustafa Busuladžić, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja i Srba, Asef Serdarević, poznat kao osnivač organizacije "Mladi muslimani".

Postoje i ulice nazvane po Sulejmanu efendiji Paćarizu, komandantu SS policije u Sandžaku, Enveru Čolakoviću, atašeu za kulturu NDH u Mađarskoj, Ejubu Ademoviću, Kasimu Dobrači, Omeru Stupcu, Hasanu Biberu, sve saradnici ustaša, kao i Muhamedz efendiji Pandži, jedan od osnivača Handžar diivizije.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...