CIK BiH POTVRDIO imenovanje novih poslanika u NS RS

Datum:

Share post:

Centralna izborna komisija zamjenski poslanički mandat u NS RS dodijelila je Ognjenu Vukoviću (SNSD), bez obzira što je ostavku povukao Dragoslav Kabić (SNSD), ovakvu odluku obrazložila je „dugogodišnjom sudskom praksom“.

Protiv ove odluke bio je član CIK Vlado Rogić koji je naveo da u ovom slučaju nije bilo kalkulisanja mandatom, te da se ovakvom odlukom podstiče pravna nesigurnost.

Član CIK Željko Bakalar pojasnio je na sjednici da je CIK dužan utvrditi prestanak mandata, te podsjetio da je Sud BiH više puta istakao da mandat prestaje danom podnošenja ostavke.

Ostavku na poslanički mandat Kabić je prvobitno podnio zbog izbora na nespojivu funkciju, ali je povukao 23. decembra 2022. godine, nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra rada i Boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.
 
CIK je danas dodijelio zamjenske mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoranu Kokanoviću, Milici Lovrić, Borivoju Obradoviu i Amiru Hurtiću, te usvojio ostavke koje su, zbog izbora na nespojivu funkciju, podnijeli Petar Đokić, Vojin Mitrović, Alen Šeranić i Sevlid Hurtić, priopćeno je iz CIK-a. 

TESTNA REKLAMA

Na današnjoj drugoj, hitnoj sjednici CIK je donio odluku o obustavljanju postupka protiv Kostadina Vasića koji je dobio mandat na Opštim izborima 2022. godine. Postupak je bio pokrenut zbog rješenja Opštinskog suda u Zvorniku po kojem je Vasić osuđen na deset mjeseci zatvora.

Prihvaćena je i ostavka Miloša Bukejlovića u Skupštini grada Doboja, a mandat dodijeljen Dejanu Simiću.

CIK BiH na današnjoj sjednici ovjerio je 11 kandidatskih lista koje su predložile pet političkih stranaka i jedna koalicija, dok će konačne liste biti objavljene u službenim glasnicima i na internet stranici CIK.

CIK je danas donio i odluku o određivanju redoslijeda političkih subjekata za prijevremene izbore koji će biti održani 5. februara, a koji će biti dostupni na internet stranici CIK.

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog pravilnika o načinu i trajanju angažovanja dodatnog osoblja za pripremu i provođenje prijevremenih izbora koji će biti održani 5. februara 2023. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Sveti Sava, školska slava

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske...

Ako imate Samsung Galaxy telefon ažurirajte Galaxy Store

​Istraživači kompanije NCC Group, koja se bavi sajber bezbjednošću, otkrili su ranjivosti u Galaxy Store aplikaciji, koja je...

AGRO SAVJET: Plodored u povrtarskoj proizvodnji

Plodored je organizovano smenjivanje povrtarskih usjeva na istoj parceli u toku određenog broja godina, obično 3 do 7...

SERVISNE INFORMACIJE za 27. januar: Prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Prema najavama iz „Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina, planirana isključenja za danas su: korisnici koji se napajaju električnom energijom sa trafostanice...