Centar za socijalni rad Bijeljina: U prošloj godini 146 zahtjeva za pokušaj mirenja supružnika

Datum:

Share post:

U prošloj godini Centar za socijalni rad u Bijeljini sproveo je 146 pokušaja mirenja supružnika, što je zakonska obaveza bračnih partnera koji imaju maloljetnu djecu prije podnošenja tužbe za razvod braka. Prema statističkim pokazateljima, to je za oko 28 odsto više zahtjeva u odnosu na godinu prije.

Odjeljenje za porodično-pravnu zaštitu pri Centru za socijalni rad vrši stručne i upravne poslove iz oblasti porodičnih odnosa, a u cilju zaštite interesa svih članova porodice koja je u krizi. Stručni radnici odjeljenja u skladu sa Porodičnim zakonom Republike Srpske i Zakonom o opštem upravnom posutpku uključeni su u rad sa bračnim i vanbračnim partnerima prije, u toku i nakon separacije supružnika. Pomažu u prevazilaženju problema po pitanju funkcionisanja u roditeljskoj ulozi, a bave se i svim drugim važnim porodičnim pitanjima prije svega u cilju zaštite najboljeg interesa maloljetne djece. Da je porodica u krizi, potvrđuje i prošlogodišnji broj zaprimljenih zahtjeva za sprovođenje postupka za pokušaj mirenja.

Novi Porodični zakon RS, koji je stupio na snagu početkom septembra prošle godine, donio je i važne izmjene kada je riječ o djelatnosti Centara za socijalni rad.

Kako su ranije pojasnili iz Ministarstva pravde Srpske novi Porodični zakon omogućava Centru za socijalni rad da dijete privremeno izdvoji iz porodice, ali samo na osnovu rješenja suda koje se ne može odložiti, čak ni u slučaju žalbe i na osnovu odluke CZSR, u “ekstremnim” slučajevima, ali kao privremeno rješenje do odluke suda.

Od kako se primjenjuje ovaj zakon ističe Rakićeva imali smo dvoje djece koje smo izdvojili i smješteni su u Dom za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”. Nameće se pitanje u kom se slučaju donosi odluka o hitnom izdvajanju djece iz porodice.

Jedna od novina Porodičnog zakona je i mogućnost za zajedničko vršenje roditeljskog prava, pojašnjava Rakićeva, napominjući da je od kako je novi Zakon u primjeni bilo nekoliko slučajeva i to je kako ističe bila i procjena Centra za socijalni rad, da se takvim roditeljima treba dati ta mogućnost, kaže ona.

Odvojen život roditelja ili razvod, ne može biti razlog da jednog od njih zakonodavac liši učestvovanja u donošenju odluka koje su bitne za život djeteta – a to je princip odgovornog roditeljstva, naveli su ranije iz resornog ministarstva uz napomenu da je ovo široko prihvaćen standard u svim modernim porodičnim zakonodavstvima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sutra Izborna skupština GO SPS Bijeljina

U Bijeljini će se održati Izborna skupština Gradskog odbora Socijalističke partije Srpske Bijeljina. U nedjelju, 3. marta 2024. godine,...

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...