Budite OPREZNI sa oblikovanjem kose!

Datum:

Share post:

Oblikovana kosa je definitivno put do ljepšeg izgleda jedne moderne i savremene žene, međutim budite pažljivi sa oblikovanjem kose. A evo i zašto!

Sigurno ne želite dobru frizuru samo danas. Onda morate voditi računa da vaše oblikovanje frizure danas, ne naškodi njenom izgledu sutra.
Zapravo, kada se spremamo za neki važan događaj ili sastanak jako nam je bitno da naša kosa bude dobro oblikovana sa frizurom koja će drugima oduzeti dah. Često u toj trci i prevelikoj želji za dobrim izgledom zaboravimo na ono najvažnije, a to je da ćemo našu kosu imati i sutra i da naše oblikovanje može imati i negativne posljedice po nju.

Najčešće greške prilikom oblikovanja kose

Prije svakog oblikovanja kose važno je da kosa bude potpuno pripremljena za daljnje izazove. Kosa treba da bude zdrava i jaka, da bi joj oblikovanje dalo zadovoljavajući izgled.

Oprezno sa pranjem kose i izborom šampona

Ne preterujte sa svakodnevnim pranjem kose, ali to ne znači da kosa treba da bude prljava. Čista kosa je preduvjet za lijepu frizuru, ali iz iskustva kosa se najlakše oblikuje dan nakon pranja. Kosu perite blagim šamponima koji ne sadrže sulfate, parabene ili silikone. Jaki hemijski preparati za njegu kose, samo će je dodatno oštetiti. Parabeni su zapravo konzervansi koji se u velikoj meri koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata, ali se zbog svoje potencijalne štetnosti ne preporučuju, te stoga birajte ipak neku prirodniju varijantu. Silikoni su čest sastojak mnogih šampona i balzama, ali sa njima isto treba biti oprezan, jer se veoma teško razgrađuju, a stvoriće zaštitni sloj na vašoj dlaci koji će joj vremenom  donijeti više štete nego koristi.

Češljajte kosu kad se osuši

Kada češljate vašu kosu nakon pranja, nikako je ne češljajte dok je još mokra, uvijek je prvo prosušite ili dodajte neki sprej za raščešljavanje pre češljanja. Ukoliko imate kovrdžavu kosu ne koristite četke, već se odlučite za drvene češljeve sa širokim zubcima ili je jednostavno razmrsite prstima. Podrazumeva se da su vam ruke prethodno oprane. Prolazeći masnim prstima kroz kosu samo ćete narušiti njen izgled i spriječiti da se oblikuje kako želite.

Izbegavajte fen

Ako prilikom oblikovanja željene frizure koristite fen za kosu, nemojte zaboraviti da prvo na kosu nanesete neki sprej za zaštitu od toplote. Visoke temperture prilikom feniranja ne samo da će uticati na loš izgled vaše frizure, već će i trajno oštetiti samu dlaku. Ona će nakon feniranja možda dobiti željeni oblik, ali će biti oštećena i lomljiva. Podijelite kosu na nekoliko manjih dijelova pa pažljivo prelazite četkom i fenom preko njih. Uvek držite rastojanje od makar 15 cm od kose, da je ne biste izgoreli. Na kraju feniranja, prebacite se na hladan zrak i prođite fenom kroz kosu nekih dva minuta kako bi se ona ohladila. Ukoliko sa vrućom, tek oblikovanom frizurom izađete odmah na hladan ili vlažan zrak od vašeg oblikovanja neće ostati ništa, a da ne govorimo kako će to negativno uticati na zdravlje vaše kose.

Pametno sa peglom za kosu

Koristite peglu za oblikovanje kose? Bilo da se radi o pegli ili figaru morate biti posebno oprezni. Svakako ne biste trebali da kosu oblikujete na ovaj način svakoga dana, ako baš morate, vodite računa. Prije samog oblikovanja kose, nanesite na nju sprej za zaštitu od toplote. Pazite da vaša kosa prije peglanja bude skroz suva, jer će vlažnu kosu jaka temperatura pegle odmah izgorjeti. Kosu podijelite na što više manjih sekcija. Zatim, jedan po jedan pramen pređite peglom ili figarom, ali nikako više od jednog puta. Svaki sljedeći prijelaz na istom pramenu samo će oštetiti vlasi.

Odžavajte češljeve čistim

Obavezno vodite računa i o čistoći vašeg alata za oblikovanje kose. Četke, češljevi, pegle i ostali alati moraju biti zaista čisti kako ne biste prljavštinu sa njih preneli na vašu čistu kosu. Odvojite pola sata tjedno i temeljno očistite svoj alat za oblikovanje kose.

Isporbajte viklere

Možete isprobati i druge načine za oblikovanje kose koji je neće oštetiti. Vratite se starim, dobrim viklerima i uskoro ćete dobiti lijepo oblikovane lokne. Možete probati i tehniku uvijanja kose krpicama, cevčicama za sitnije lokne ili čak praznim rolnama toalet papira. Stavite fine sunđeraste viklere koje nećete ni osjetiti dok spavate, a ujutru ćete imati savršenu frizuru.

Budite oprezni s proizvodima za oblikovanje kose

Nema te osobe koja nije makar jednom koristila neki od preparata za oblikovanje frizure. Lakovi, vosak, ulja ili gelovi za kosu će vam sasvim sigurno pomoći pri oblikovanju željene frizure, ali da li je baš pametno koristiti ih i u kojim slučajevima?

Lak za kosu

Lak za kosu će sasvim sigurno učvrstiti vašu lijepo oblikovanu kosu i omogućiti vam da vaša frizura duže bude na svom mjestu. Budite pažljivi da ne pretjerate sa šprickanjem laka za kosu, jer se lako može desiti da dobijete zalijepljen i otužan izgled frizure, koji niko ne voli. Neće vam se dopasti ideja da morate sve od početka, od pranja prijeko sušenja do oblikovanja kose. Jer jedino na taj način ćete moći da vratite frizuru u prethodno stanje. Nemojte to da radite. Jednostavno držite distancu od kose minimum 15 cm pa onda samo par puta prsnite lak na kosu. Ukoliko ste ljubitelj šljokica možete dodatno naprskati kosu lakom posle stavljanja šljokica kako bi ostale duže na kosi. Lak za kosu nije dobro rješenje, ako imate suhu kosu i problem sa vlasištem. Kao redovni sastojak laka za kosu jeste alkohol koji je poznat po svom svojstvu isušivanja. Skoro isto se dešava i sa mousom za kosu, sa malom razlikom što je nju bolje nanositi na vlažnu kosu, ali uz redovnu upotrebu dovest će i do neželjenog isušivanja kose.

Vosak za kosu

Vosak za kosu je dobar izbor za oblikovanje kratke, kao i kose srednje dužine. Za dužu kosu se ne preporučuje, jer neće dati željeni rezultat. Razlika između korišćenja laka i voska za kosu jeste ta da nakon upotrebe laka vi ćete dobiti učvršćenu i dobro oblikovanu frizuru, ali će ona imati neprirodniji izgled. Vosak za kosu, nasuprot tome daje mnogo prirodniji izgled. Čak i ukoliko nakon par sati poželite da promijenite oblik svoje frizure to ćete sa voskom lako moći da uradite. Mana voska za kosu jeste što se stvarno teško ispira, a potrebno je ukloniti svaki, čak i najmanji ostatak voska na kosi kako biste joj omogućili da nesmetano raste. Vosak za kosu ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa masnom kosom. Vosak može dovesti do toga da se kosa postane još masnija.

Gel za kosu

Iako se gelovi baziraju na vodi, a ne na vosku i mastima kao vosak, oni također neće baš uvijek dobro izgledati na vašoj tek stilizovanoj kosi. Dešava se da se zanesemo pa pretjeramo sa količinom gela za kosu koji koristimo za oblikovanje. Onda kao krajnji rezultat dobivamo skorelu kosu sa bijelim ljuspicama. Također, izbjegavajte gel za kosu ako imate problem sa peruti ili suhim vlasištem sa svrabežom. Mala količina gela za kosu na normalnoj kosi može biti odlično za lako oblikovanje željene frizure.

Ulja za kosu

 Iako su već pomalo izašla iz mode, ulja za kosu se još uvek koriste za oblikovanje nekih frizura. Tako da, ako želite zalizanu i neku frizuru talijanskoog stila ulje za kosu vam može koristiti. Također, možete napraviti odlične mokre lokne koristeći ulje za kosu. Kada birate koje ćete ulje uzeti, uzmite u obzir tip vaše kose i vlasišta. Neka ulja samo će pogoršati vaš problem masne kose, pa budite oprezni. Birajte ručno iscijeđena ulja, jer su koncentrovanija i sadrže veću količinu hranljivih materija. Ulja za kosu će pomoći vašoj suhoj i oštećenoj kosi, a uz to doprineti njenoj ljepoti. Vodite računa da ne stavljate ulja baš na samo vlasište, kao i da nakon upotrebe kosu dobro operete šamponom.

Kreme za kosu

Ove kremice su posebno napravljene za oblikovanje vaše kose. Djeluju na principu voska, ali mogu i pružiti dosta više kosi. Obično sadrže dosta sastojaka koji služe hidrataciji i ishrani kose, pa su stoga odlično rješenje i za njegu i za oblikovanje. Samo obavezno pročitajte sastav da ne sadrže i silikone, sulfate i parabene koje bi trebalo izbjegavati. Sa kremom ćete lako dobiti lijepo oblikovanu kosu, a uz to i lijepo mirišu.

Pažljivo s dodacima

Niko od nas ne zna baš sve o kosi, ali je dobro znati makar one trikove i smjernice koje će nam pomoći da lakše dobijemo lijepu i oblikovanu kosu.
 
Često pravimo one sitne i naizgled neznačajne pogreške kada stilizujemo svoju kosu. Na primjer, ako ste ljubitelj konjskog repa sigurno vam se mnogo puta desilo da dohvatite gumicu za tegle i njome vežete kosu. Možda je bilo lako i brzo rješenje, ali ćete se dobro pomučiti kada uveče poželite da pustite kosu. Ne samo da će dosta boleti, već ćete i u velikoj mjeri oštetiti svoju kosu. Slomit ćete mnogo dlaka u pokušaju da izvučete kosu iz ove gumene tračice.

Gumice za kosu

Gumice za tegle su, dakle, samo za tegle, eventualno možete njima uvezati vrećicu kafe da se ne prospe. Konjski rep, pletenice , punđe su nezaobilazni načini oblikovanja kose i ne treba bežati od njih. Oni su uvijek u modi i svima stoje savršeno. Poenta je samo da izaberete odgovarajuće dodatke. Birajte gumice za kosu od prirodnih materijala, da nisu previše tanke i da ne stežu kosu previše. Trenutno su najpopularnije one feder gumice.

Trakice za kosu

Trake za kosu su lijep detalj na vašoj frizuri, samo i njih birajte da budu pamučne kako bi upijale višak znoja i ne bi dovele do efekta potparenja kao što je to moguće kod nekih sintetičkih materijala.

Češljići i šnalice

Češljiće i šnale za kosu birajte tako da one budu jednostavne za stavljanje i skidanje sa kose. Kao i kod gumica za teglu, ni ovdje vam ne treba lijep detalj na frizuri koji će vam počupati pola kose.
Lijepo oblikovana kosa je privilegija koju treba da uzmete da sebe. Svi mi volimo da isprobamo nove frizure, da promijenimo onaj svakodnevni izgled i unesemo vedrinu i novitete u našu frizuru. Oblikovanjem kose ćete to sigurno dobiti, ali vodite računa da zbog toga ne dobijete i oštećenu kosu. Koliko god da se kasnije trudite nećete moći da imate lijepo oblikovanu kosu, ako je oštećena. Zato pazite da ne pravite ove male pogreške koje smo vam naveli kao najčešće i sigurno vam ništa neće pokvariti omiljenu frizuru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MLADEN PETROVIĆ: Narodni Gradonačelnik, koji troši narodni novac, na način na koji ON hoće!

Mladen Petrović, odbornik u SG Bijeljina se obratio javnosi putem svog zvaničnog FB naloga a post prenosimo u...

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina održano Gradsko takmičenje

Gradsko takmičenje iz pružanja prve pomoći održano je 24. aprila u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta u Bijeljini. U...

ŠAMAC: Puna podrška građana MZ Batkuša načelniku Milićeviću (foto)

Načelnik Opštine Šamac Đorđe Milićević boravio je u šamačkoj MZ Batkuša te je sa sugrađanima sumirao rezultate zajedničkog...

Školska biblioteka OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini u novom ruhu

Nije tajna da je naša biblioteka kutak u koji se odavno dolazi po savjet i šoljicu lijepih riječi....