Branislav Mićić: U 2022. godini pojačane kontrole eksploatacije riječnih nanosa

Datum:

Share post:

Branislav Mićić, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove – glavni republički vodni inspektor, kaže u intervjuu za bilten JU „Vode Srpske“ da je republička vodna inspekcija za prvih deset mjeseci 2022. godine izvršila oko 700 kontrola i da je zabilježeno više nepravilnosti.

– Izvršene su kontrole fizičkih i pravnih lica koja su bila obavezna da posjeduju vodopravni akt u skladu sa važećim Zakonom o vodama (Službeni glasnik Republike Srpske br. 50/06, 92/09, 121/12 i 74/17). Kontrole su, kao i prethodnih godina, vršene u skladu sa operativnim planom, po prijavama i pritužbama građana, i obavještenjima od strane Javne ustanove „Vode Srpske“ i drugih organa. Prilikom tih kontrola inspektori su u 36 odsto slučajeva konstatovali nepravilnosti i izrekli novčane kazne u iznosu od 90.500 konvertibilnih maraka.

Koje aktivnosti su bile u fokusu inspekcijskih kontrola?

– Inspekcijske kontrole najviše su se odnosile na lica koja vrše eksploataciju riječnog nanosa na vodotocima širom Republike Srpske. U 35 odsto izvršenih kontrola koje su se odnosile na eksploataciju riječnog nanosa konstatovane su određene nepravilnosti, te su shodno konstatovanim nepravilnostima subjekti adekvatno sankcionisani. Izrečeno je ukupno osam prekršajnih naloga vrijednosti 45.000 KM. Najčešća uočena nepravilnost odnosila se na neposjedovanje vodopravnog akta. U julu 2022. godine republički vodni inspektori su po nalogu Tužilaštva Republike Srpske zajedno sa inspektorima iz Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Bijeljina, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na lijevoj obali rijeke Drine, nizvodno od Pavlovića mosta, na području Grada Bijeljina, izvršili uspješnu akciju kontrola zakonitosti eksploatacije šljunka. U okviru ove akcije inspektori su provjerili više subjekata, a o utvrđenom činjeničnom stanju obavijestili su pravosudne organe radi preduzimanja daljih mjera.

Šta biste još izdvojili kao najvažnije aktivnosti u 2022. godini?

– Veoma važan posao bila je i kontrola zaštitnih hidrotehničkih objekata. Te kontrole se privode kraju širom Republike Srpske i prema informacijama sa terena stanje hidrotehničkih objekata je zadovoljavajuće. Konačan izvještaj biće potpuniji početkom naredne kalendarske godine.

Kakav je plan aktivnosti republičke vodne inspekcije u 2023. godini?

– Republička vodna inspekcija će u 2023. godini, shodno raspoloživim kapacitetima, nastojati da poveća broj kontrola lica koja vrše eksploataciju riječnog nanosa. Očekujemo da ćemo u tim aktivnostima imati punu saradnju sa Javnom ustanovom „Vode Srpske“, kao što je bilo i do sada. Takođe, nastaviće se sa kontrolom i drugih privrednih društava koja u svom radu koriste ili ispuštaju vodu, kao i kontrole obveznika plaćanja vodnih naknada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...