“BORS zadovoljan” Ostojić očekuje da rast osnovice za boračka primanja bude usklađen sa inflacijom

Datum:

Share post:

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je Srni da je BORS zadovoljan ostvarenim pomakom u poboljšanju obima prava ovih kategorija.

Ostojić očekuje da će biti nastavljen rast i realizovan raniji dogovor sa institucijama Srpske da u ovoj godini rast osnovice za boračka primanja bude usklađen sa stopom inflacije.

BORS će nastaviti rad na povećanju osnovice za obračun za boračka primanja, a prioritetan zadatak u radu ove organizacije biće rješavanje pitanja zapošljavanja nezaposlene djece poginulih boraca. Vjerujemo da će ovaj proces biti završen u ovoj godini – istakao je Ostojić.

On je rekao da će BORS u narednom periodu tražiti riješenja kojima bi se sa nivoa institucija Republike Srpske obezbijedila trajna materijalna i pravna pomoć borcima i porodicama boraca optuženih i osuđenih za navodne ratne zločine.

Kada je riječ o osnovici za obračun ličnih i porodičnih invalidnina u Republici Srpskoj, Ostojić je istakao da je ona od polovine 2022. godine do kraja 2023. godine rasla za oko 40 procenata, što je značajan pomak u odnosu na period prije 2022. godine.

Vlada Republike Srpske nedavno je donijela odluku o visini osnovice za obračun primanja za invalidnine za 2024. godinu, predviđene Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, u iznosu od 874,30 KM.

Obračun primanja vršiće se za 45.150 korisnika, od čega za 28.966 korisnika lične invalidnine i 16.184 korisnika porodične invalidnine.

-Iznos sredstava u budžetu za 2024. godinu planiranih za isplatu primanja propisanih Zakonom, omogućava da se osnovica za obračun primanja za 2024. godinu utvrdi u iznosu od 874,30 KM – pojasnili su ranije iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...

TRAGEDIJA U KINI U požaru u stambenoj zgradi poginulo 15 osoba, a 42 povrijeđene

Petnaest ljudi je poginulo, a 44 je hospitalizovano nakon što je izbio požar u stambenoj zgradi u gradu...