BOLNICA „SVETI VRAČEVI“ BIJELJINA: Ozvaničen početak treće faze jačanja sestrinstva u BiH

Datum:

Share post:

Jačanje sestrinstva je od izuzetnog značaja za korisnike zdravstvenih usluga, kako one koji se liječe u bolnici, tako i u drugim zdravstvenim ustanovama, izjavio je profesor dr Zlatko Maksimović na prvom sastanku Upravnog odbora povodom početka realizacije treće faze projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini”, na kojem su učestvovali predstavnici republičkog i federalnog ministarstva zdravlja, Vlade Brčko distrikta, švajcarske ambasade u BiH, Fondacije Fami i Univerzitetske bolnice u Ženevi.

“Vjerujem da ćemo zajedno učiniti više na očuvanju zdravlja naših sugrađana, te da ćemo u narednom periodu još više poboljšati zdravstvene usluge, kako u bijeljinskoj bolnici, tako i u drugim zdravstvenim ustanovama”, istakao je profesor dr Zlatko Maksimović.

Loran Rudan, šef zdravstvenog sektora i regionalni savjetnik za nacionalnu inkluziju pri Ambasadi Švajcarske u BiH, podsjetio je da Vlada Švajcarske već dvadeset godina investira u zdravstvene sisteme u BiH.

“To je zato što vjerujemo da ulaganje u pristup zdravstvenim ustanovama predstavlja jedan od ključnih elemenata društvenog razvoja. Naš cilj je da se unaprijedi kvalitet, ali i pristup zravstvenim ustanovama, posebno za ranjive, socijalno isključene i siromašne grupe stanovništva. Što se tiče naše podrške zdravstvenom sistemu, jačanje sestrinstva je jedan od ključnih elemenata tog sistema. Često se medicinske sestre i tehničari posmatraju samo kao asistenti ljekara i ne prepoznaju se kao posebna profesija koja treba da bude komplementarna sa ljekarskom profesijom. S obzirom na to da medicinske sestre i tehničari predstavljaju više od polovine zdravstvenih radnika, neiskorištavanje njihovog potencijala, ustvari, predstavlja značajan gubitak resursa. Za ulaganje i unapređenje medicinskih usluga izuzetno je važno da su medicinske sestre dobro edukovane i obrazovane, te da njihova profesija bude bolje priznata i prepoznata kao takva”, istakao je Loran Rudan, istakavši da je bitan dio ovog projekta usmjeren na polivalentnu patronažu, odnosno na usluge koje medicinske sestre i tehničari pružaju tokom kućnih posjeta pacijentima koji nisu u stanju da sami dođu do zdravstvene ustanove. 

“To je izuzetno važno da bi se došlo i do socijalno isključenih i ranjivih grupa stanovništva. Projekat je podržao razvoj sestrinstva i zdravstvene njege u zajednici u 22 doma zdravlja, dok će u ovoj fazi biti obuhvaćeno 55 zdravstvenih ustanova. Do sada je pristup sestrinstva u zajednici omogućen za milion stanovnika, dok je usluge sestrinstva u zajednici dobilo oko 140.000 osoba koje pripadaju ranjivim grupama stanovništva. Ostaje još puno toga da se uradi po pitanju reforme zdravstva u BiH,a Švajcarska će podržavati ovaj projekat i u narednom periodu. Vrijednost  projekta je 11 miliona KM”, istakao je Loran Rudan.

Marina Bera, v.d. ministra zdravstva u FBiH zahvalila se tom prilikom Švajcarskoj vladi, kao najvećem donatora u sektoru zdravstva u BiH.

“Prepoznali su osjetljive stvari u zdravstvu, kao što je razvoj sestrinstva, a moram pomenuti i projekat mentalnog zdravlja. Razvoj sestrinstva podrazumijeva kompletnu reformu u zdravstvu, jer su kontakti medicinskih sestara i tehničara s pacijentom od izuzetne važnosti. Ovo je posebno regulisana profesija, kao što je ljekarska, stomatološka ili farmaceutska. Za sve je potrebno vrijeme, puno truda i rada da bismo ostvarili željeni rezultat. U narednom periodu želimo više raditi na jačanju patronažnih službi”, istakla je Marina Bera.

Doktor Milan Latinović, pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravlja i socijalne politike Republike Srpske izjavio je da sestrinstvo dobija svoje zasluženo mjesto u zdravstvenim sistemima, jer  medicinske sestre i tehničari rade odgovoran i težak posao, što podrazumijeva i etičnost, znanje i sposobnost.

“U zakonskoj legislativi jasno smo uokvirili sestrinsku profesiju kroz izradu podzakonskih akata. Stvorili smo prostor za unapređenje sposobnosti rada medicnskih sestara. Na primarnom nivou zdravstvene zaštite, u domovima zdravlja opremamo sestrinske sobe, odnosno sestrinske ambulante, s akcentom na kućne posjete. Osnovni cilj je da unaprijedimo zdravstveni sistem koji će efikasno brinuti o zdravlju građana u Republici Srpskoj”, naglasio je doktor Latinović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...

Gorivo jeftinije za deset pfeninga

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je od jutros jeftinije za deset feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Grupacije...

Područna privredna komora Bijeljina potpisala Sporazum o saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Leskovac

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić i direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović potpisali su Sporazum...