Bjelica i Košarac o projektima od važnosti za građane Sokoca (foto)

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem o projektima od važnosti za građane Sokoca i regije.
Staša Košarac i Milovan Bjelica - Foto: RTRS

Staša Košarac i Milovan BjelicaFoto: RTRS

Od proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, vodosnabdijevanja, rješenja otpadnih voda do turizma teme su koje su obilježile ovaj sastanak.

Razgovarano je o patriotskim temama i inicijativama za njegovanje kulture sjećanja u Srpskoj, s fokusom na Vojničko spomen-groblje „Novi Zejtinlik“ i upotpunjavanje sadržaja u kompleksu manastira „Sokolica“ na Ravnoj Romaniji.

Staša Košarac i Milovan Bjelica (Foto: RTRS)

Staša Košarac i Milovan Bjelica (Foto: RTRS)

Bilo je riječi o projektima sveubuhvatnog rješavanja otpadnih voda sa posebnim akcentom na kolektor u Glasinačkom polju koji predstavlja završnu fazu velikog projekta rješavanja otpadnih voda.

Takođe pažnja je posvećena razgovorima o pripremi za realizaciju projekta prečišćavanja pijaće vode koji opština Sokolac radi u saradnji sa Razvojnom agencijom Republike Češke.

– Košarac je pokazao razumjevanje i spremnost da podrži projekte koji su važni za opštinu Sokolac i Republiku Srpsku. Ministra sam upoznao sa planom dinamike aktivnosti za izgradnju Trga i Gradske kuće u Sokocu koju su podržali rukovodstva Srbije i Republike Srpske na sastanku održanom 14.aprila u Beogradu – naglasio je Bjelica.

Staša Košarac i Milovan Bjelica (Foto: RTRS)

Staša Košarac i Milovan Bjelica (Foto: RTRS)

Pored široko poznatog Skorup kajmaka kome je zahvaljujući Udruženju proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“, od strane Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine priznato ime porijekla i upisano u registar imena porijekla, opštine koje čine regiju Romanije imaju i brojne druge proizvode koje treba brendirati i zaštiti. Od meda, preko jagnjetine, do krompira sa Borika i sa Glasinca. Tu možemo da ubrojimo i prirodnu kozmetiku iz Pčelarskog centra Batinić, koziji sir, te sokolačke, odnosno danas pjesačke viršle.

– Mnogo je potencijala koji još nije iskorišten i stavljen u službu boljeg života građana. Smatram da je važno da stanovnici romanijskih opština prepoznaju mogućnosti i pronađu interes u registrovanju, pakovanju i brendiranju domaćih proizvoda – smatra načelnik Bjelica.

Bjelica ističe da Opština Sokolac radi na parcelizaciji i idejnom rješenju tri tipske kuće različitih veličina sa kompletnom projektnom dokumentacijom koja će biti besplatno ponuđena kupcima placeva u okviru planinskog resorta „Sokolov grad“.

– Izgradnja „Sokolovog grada“ na Ravnoj Romaniji dio je Strategije razvoja opštine Sokolac, Strategije razvoja turizma, te predstavlja važan stub za turizam i privredu Sokoca. Ovaj planinski resort produžetak je Olimpijskog centra Јahorina i spona sa Igrištima i Andrićgradom. Njegovom izgradnjom steći će se uslovi da se da dodatni zamajac sličnim projektima u opštinama Han Pijesak i Rogatica. Sokolac je srce Romanije i centar regije te je prirodno da razmišlja i radi na što boljem povezivanju i funkcionisanju ovog područja – rekao je Bjelica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Osnovna škola „Filip Višnjić“ u Donjoj Trnovi svečano obilježila Dan škole (foto)

Danas je u Osnovnoj školi „Filip Višnjić“ u Donjoj Trnovi uz prigodan kulturno-umjetnički program svečano obilježen Dan škole...

Đoković u finalu Rolan Garosa

Đoković u finalu Rolan Garosa Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa. Đoković je u polufinalu...

MARKOVIĆ, PDP: Teško Srpskoj sa ovakvom vlašću i „stručnjacima“

Teško Srpskoj sa ovakvom vlašću i „stručnjacima" Markivuć dodaje da je ipak smiješno što Višković zaduživanje Republike Srpske po...

Nevrijeme napravilo veliku štetu u Etno restoranu Starina Novak u Banjici kod Bijeljine (foto)

Nevrijeme je sinoć napravilo veliku štetu u Etno restoranu Starina Novak u Banjici. Jako nevrijeme pogodilo je sinoć oko...