Bivša Jugoslavija na DANAŠNJI DAN zavijena u crno zbog STRAVIČNE AVIONSKE NESREĆE (VIDEO)

Datum:

Share post:

Na današnji dan prije 37 godina desila se najteža avionska nesreća u istoriji avijacije na prostoru bivše Jugoslavije, tragedija koja je odnijela 180 života.

Prvog dana decembra 1981. godine avion McDonnell Douglas MD-81 jugoslovenske kompanije Inex-Adria Aviopromet poletio je u 7.41 sati s ljubljanskog aerodroma Brnik.

Krajnja destinacija čarter leta 1308 bio je Ajaccio na Korzici (Francuska), gdje su se zaputila 173 putnika u turističkom aranžmanu agencije Kompas. Za njihov transport zadužen je tek nabavljeni avion McDonnell Douglas MD-81 kompanija Inex-Adria Aviopromet u kojem je bilo sedam članova posade, prneosi Radio Sarajevo.

Kada je avion došao do vazdušnog prostora oko aerodroma Campo dell’Oro u Ajacciou počeo je standardnu proceduru čekajući dozvolu za slijetanje. S obzirom na činjenicu da aerodrom u to vrijeme nije imao radar, kontrolor je lokaciju aviona određivao na osnovu izvještaja same posade.

Zbog grešaka u komunikaciji i očajne vidljivosti avion se spustio prenisko nakon čega se oglasio alarm upozorenja za približavanje zemlji. Kapetan Ivan Kunovic i kopilot Franc Terglav pokušali su naglo podići letjelicu ali je jedno od krila udarilo u vrh planine San Pietro i otpalo.

Avion se srušio na drugoj strani planine u 8.53 sati po lokalnom vremenu. Tek nepuna četiri sata kasnije otkriven je komad krila na vrhu planine jer su kontrolori leta mislili da se letjelica srušila u more.

Do teško pristupačnog mjesta nesreće spasioci su stigli tek narednog dana ali su mogli samo konstatovati smrt svih 180 putnika i članova posade.

Ovo je bio prvi pad u istoriji MD-80 generacije aviona, ali i nesreća s najvećim brojem žrtava cijele McDonnell Douglasove porodice DC-9 / MD-80 / MD-90. Takođe, to je najveća avionska nesreća u istoriji jugoslovenske avijacije i druga najveća na teritoriji Francuske, nakon katastrofe turskog DC-10 u blizini Pariza (1974).

(Radio Sarajevo)

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...