Bijeljinski gimnazijalci postavili „Antigonu“ na scenu

Datum:

Share post:

Dramski klub „Virus“ Gimnazije „Filip Višnjić“ u Bijeljini postavio je na scenu predstavu „Antigona“ koja će večeras biti izvedena u okviru Festivala srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“.

„Ovo je veoma važan trenutak za Dramski klub „Virus“ zbog činjenice da nastavljamo rad nakon četvorodišnje pauze. Ostajemo na tragu onoga što smo prethodno uradili, da stvorimo ozbiljne predstave koje se bave aktuelnom društvenom tematikom, isključivo iz ugla djece“, rekla je novinarima gimnazijski profesor srpskog jezika i književnosti Valentina Vidaković.

Ona je rekla da se u predstavi glavni sukob odvija između Kreontovog „da“ i Antigoninog izričitog „ne“. „Oko toga se vrti cijela radnja predstave, a u sukob su uključeni oni koji ga posmatraju sa strane, sa spremnim koferima u ruci i na osnovu rješenja tog sukoba donose odluku da li otići ili ostati u neposrednom društvenom okruženju“, navela je Vidakovićeva.

Prema njenim riječima, u predstavu je uključeno 14 učenika, a rad na komadu trajao je više od četiri mjeseca.

Vidakovićeva je istakla da Dramski klub „Virus“ počiva na višedecenijskom radu gimnazijskih profesora jer je ova škola imala dramsku sekciju kroz cijelu svoju istoriju dužu od jednog vijeka.

„Godine 2016. godine na scenu smo postavili `Virus` Siniše Kovačevića, po tome Klub i nosi ime, i to je bio trenutak kada smo mi rad u dramskoj sekciji učinili modernim i sa jasnom željom da izađemo iz okvira Bijeljine i da se premijernim izvođenjem predstave ne završi njen život“, navela je ona i izrazila uvjerenje da je „Virus“ jezgro iz kojeg će se razviti Omladinska scena u okviru Gradskog pozorišta „Semberija“.

Učenik četvrog razreda Gimnazije Marko Ristić, jedan od glumaca, rekao je novinarima da je komad adaptiran za savremeno doba, prema likovima iz okruženja, uz trud da se „Antigona“ približi mlađim generacijama.

Učenica drugog razreda Gimnazije Milica Garić, koja igra Antigonu, kaže da je bilo teško izgraditi ovaj lik jer u svom okruženju nije mogla da pronađe sličan, nego ga je izmaštala.

„Predstava i treba da podstakne ljude da više razmišljaju kao ona, da se suprotstavljaju autoritetu, da se zapitaju kakva je budućnost nas mladih, jer mi smo pripremili kofere i ako se budućnost ne pripremi, otići ćemo“, poručila je Garićeva.

Učenik četvrtog razreda Gimnazije Nataša Borovina rekla je uoči predstave da tumači lik koji se ne suprotstavlja autoritetu i prihvata nepravde društva, iako ih vrlo dobro prepoznaje.

„To je lik koji je vrlo čest u našem društvu i nadam se da će poruka koju šaljemo biti dovoljno glasna i ohrabriti ljude da budu Antigona“, zaključila je ona.

Za predstavu „Antigona“ autor teksta je Žan Anuj, režiseri i scenografi su Valentina Vidaković i Olivera Pandurević, a igraju Milica Garić, Marko Ristić, Nataša Borovina, Nina Krtolina, Jana Savić, Ana Bajić, Mila Popović, Anastasija Stjepanović, Mišel Mišković, Jana Mrdić, Igor Vukomanović, Zvezdan Marjanović, Todor Marković i Darko Lazarević. Sutra je na programu predstava Poljoprivredne i medicinske škole „Zla žena“, prema tekstu Jovana Sterije Popovića.

Na šestom Festivalu srednjoškolskih predstava u Bijeljini „Udahni kulturu“, koji od ponedjeljka do petka, 24. do 28. aprila organzuje gradski Centar za kulturu „Semberija“ biće prikazano pet predstava u izvođenju učenika iz Bijeljine i Ugljevika. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“MANDAT PRIPADA STRANCI“: Prijedlog izbornog zakona Srpske protiv preletača

Prelazak narodnih poslanika ili odbornika iz jedne u drugu političku partiju tokom trajanja njihovog mandata (preletači) više neće...

ZEMLJOTRESI ŠIROM TURSKE Zabilježeno više od 20 potresa, najjači u Tokatu od 4,7 stepeni po Rihteru

Tursku je danas pogodilo više od 20 zemljotresa, a najjači su bili jačine 4,7 i 4,1 stepeni po...

Objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije

Na sajtu Poreske uprave, objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje...

Predstavnici Privredne komore RS, član BFC evaluacionog tima i Područne privredne komore Bijeljina na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan je sastanak predstavnika Privredne komore Republike Srpske i člana BFC evaluacionog tima...