Bijeljinska porodica Barbu uspjesima razbija predrasude i stereotipe

Datum:

Share post:

Porodica Јovana Barbua iz Bijeljine jedna je od malobrojnih romskih porodica koja je napustila tradicionalni, nomadski način života.
 
Rade i školuju troje djece. Sin studira ekonomiju, jedna kćerka je maturant Ekonomske škole, a druga deveti razred osnovne škole. Ponosni su što im djeca odrastaju u dobre ljude, i što se ne stide svog porijekla.
 
Prije četrnaest godina Јovan Barbu je došao s porodicom u Bijeljinu u potrazi za poslom. Kaže, obećao je sebi i svojoj djeci da neće poštovati romsku tradiciju. Radi, djecu školuje i uči se ne stide što su Romi, a sunarodnicima poručuje.
“Učite svoju djecu da budu ljudi, da ne lutaju po ovom svijetu, da ne idemo od vrata do vrata, da bi pružali ruku, da nam neko dodjeli“, naveo je Јovan Barbu.

Djecu su vaspitali da kroz život idu uzdignute glave. Јovana, maturantkinja Ekonomske škole, đak za ponos. Pet godina pobjeđuje na takmičenju u besjedništvu na Višnjićevim danima. Planira da studira pravo.

“Hoću da budem dobar advokat. Želim ovdje da ostanem da se borim za svoj cilj, a i za bolje sutra drugih Roma“, izjavila je učenica 4.razreda Ekonomske škole u Bijeljini Јovana Barbu.

Već prvog dana u školi s ponosom je istakla svoje porijeklo, a narednih dana isticala se po uspjesima.

“Radi se o darovitoj djeci, a kada su darovita djeca u pitanju onda druge odrednice nikakvu funkciju nemaju“, istakao je direktor Ekonomske škole Duški Đurić.

Sin Petar, student ekonomije u Istočnom Sarajevu, prvak je na republičkom takmičenju iz monetarne ekonomije, a najmlađa, Dragana planira da studira psihologiju.

“Do sada nam se nije deslo da izađemo na ulicu i da se neko požali na našu djecu. Do sada smo imali samo to da nam neko pohvali djecu i to nam je drago“, dodala je majka Zorica Barbu.

Porodica Barbu ponosno ističe da su Romi. A svojim djelima i uspjesima razbili su predrasude i stereotipe o romskoj populaciji.

Izvor: semberske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ U BIJELJINI: Od februara Tužilaštvo u novoj zgradi (foto)

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je izgradnja nove zgrade Tužilaštva u Bijeljini pri samom...