BIJELJINA: Tradicija svinjokolja kod Uroševića u Srednjem Dragaljevcu

Datum:

Share post:

Tradicija svinjokolja kod Uroševića u Srednjem Dragaljevcu nastavljena je i ove zime. Njihovo domaćinstvo je jedno od rijetkih koje je zaobišla afrička kuga svinja koja harala selom. Danas su komšije došle da pomognu.

„Tu jedan kilometar je i epicentar svinjske kuge, međutim, ima nas tri četiri kuće koji smo ‘preležali’ tu svinjsku kugu, hvala Bogu ostale su nam sve svinje. Nešto sam prodao, nešto je ostalo imam danas da zakoljem tri svinje za svoje potrebe. Ali stvarno se dosta manje kolje ove godine, dosta manje se traži, a nema neke ni ponude“, rekao je Milenko Urošević iz Srednjeg Dragaljevca kod Bijeljine.

Svinjska kuga uticala je na ponudu koja je slaba jer svinja ima malo pa se to odrazilo i na cijene. Ovogodišnji svinjokolj, pričaju, skuplji je nego ikad.

„Pa i u Srbiji, maltene da nema svinja i cijena je dostigla ove cijene iz Bosne, inače su za 20-30% bile jeftinije u Srbiji, međutim ove godine su izravnali. Trećina mesa ide na sušenje, dio domaćica uzima šniclu i za mljevenje i jedan dobar dio ide za kobasicu, pravimo dobru kobasicu, ide na sušenje“, rekao je Novica Đurđić iz Loznice.
Ove godine posebna je pomama za čvarcima. Cijene po kilogramu su otišle u nebesa.
„Dobri čvarci, pa prvo da su zdrave svinje, drugo kada se rade da se jednako urade, da se ravnomjerno uprže, na vrijeme da se mast odvoji, neki dodaju mlijeko da budu rumeniji, ovdje ne dodaju“, pojašnjava Đurđić.
U Semberiji je prošle sedmice počela sezona svinjokolja. Veterinari podsjećaju da je analiza mesa na trihinelu neophodna.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...