BIJELJINA: SUBVENCIJE ZA ĐAČKE KARTE OD NOVE GODINE BIĆE UPLAĆIVANE NA RAČUNE RODITELJA (foto)

Datum:

Share post:

Uprkos najboljoj namjeri Gradske uprave da, u ovim teškim vremenima obojenim finansijskom krizom, inflacijom i divljanjem svih cijena na tržištu, posebno energenata, pomogne roditeljima i učenicima kroz povećanje subvencija za prevoz učenika, naišli smo na nerazumijevanje od strane auto-prevoznika jer i dalje nije postignut konsenzus u vezi sa smanjenjem cijene mjesečnih karata.

U Gradskoj upravi je u proteklom periodu održano nekoliko sastanaka na kojima su prisustvovali roditelji i predstavnici auto-prevoznika, posljednja odluka je bila da Grad izdvoji dodatna finansijska sredstva za subvencije prevoza učenika i da aktuelnu subvenciju od 25KM poveća na 35KM po učeniku, ali da povećanje subvencija od strane Grada prati recipročno smanjenje cijene karata od strane auto-prevoznika.

Iako nam se učinilo da su održani sastanci bili vrlo konstruktivni i da smo na pragu dogovora, opovrgnuti smo dopisom koji je stigao u Gradsku upravu i koji je u prilogu, gdje smo obavješteni da auto-prevoznici nisu u mogućnosti da umanje cijene karata bez obzira na predloženo povećanje subvencija od strane Grada.

Logika koja je predstavljena od strane auto-prevoznika pokazuje da Grad treba da daje subvencije auto-prevoznicima, a ne učenicima, što nije svrsishodno te ćemo dati prijedlog odluke da od sljedeće godine Grad uplaćuje iznos subvencija za učeničke karte direktno na račun roditelja i to tako da se sačini stepen gradacije subvencija u zavisnosti od relacije putovanja (udaljenost kuća-škola)!

Apsolutno sam svjestan i razumijem probleme sa kojima se auto-prevoznici suočavaju, zbog toga smo i organizovali sastanke i imali najbolju namjeru da teret poskupljenja energeneta (gorivo) svi zajedno podjelimo – roditelji, auto-prevoznici i Grad!

Voljan sam za održavanje još jednog sastanka sa roditeljima i auto-prevoznicima ne bi li zajedno pokušali da pronađemo adekvatno rješenje za prelazni period (do kraja 2022. godine) dok ne bude izglasana odluka za uplaćivanje subvencija Grada za đačke karte direktno na račun roditelja!

Gradska uprava je spremna da na sve načine pomogne roditeljima i učenicima, jer školovanje naše djece je primat i osnov svakog zdravog društva!

Grad finansira od ove godine udžbenike za osnovce, od sljedeće godine ćemo finansirati i školski pribor, ali i stavka đačkih karata je jedna od onih gdje želimo pomoći!

Vjerujem da ipak zajedno možemo doći do rješenja, kako bi sve strane bile zadovoljne i kako bi pokazali zajedništvo u ovim teškim trenucima!

Pozivam i predstavnike Ministarstva prosvjete i kulture da se dodatno uključe u rješavanje ovog problema i po uzoru na Grad Bijeljina da se i sa republičkog nivoa poveća iznos sredstava za subvencionisanje đačkih karata!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanivuković uručio Milošu Vučeviću Ključ grada – počasni građanin Banjaluke

Potpredsjedniku Vlade Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću na svečanoj akademiji u Banjaluci je uručeno najveće gradsko priznanje...

Predsjednik SO Lopare Milenko Ristić na obilježavanju Dana grada Banjaluka

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je u ime Opštine Lopare boravio na obilježavanju Dana grada Banjaluka. Ristića je...

Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema „Amber Alert“

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica...

MINISTAR NEŠIĆ se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom (foto)

Danas sam se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Petruševom. Razgovarali smo o bezbjednosnim izazovima sa kojima se...