BIJELJINA: Održana 79. sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske

Datum:

Share post:

Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske održalo je danas (23.03.2023.g.) u Bijeljini svoju redovnu sjednicu, na koj je centralna tema bila „Informacija o troškovima električne energije za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza u jedinicama lokalne samouprave“.

Predsjedništvo je informisano od strane Ministarstva finansija da je početkom 2023.godine došlo do određenih odstupanja procjenjenih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju opštinama i gradovima u odnosu na prihode koje su planirani.

Osnovni razlozi koji su doveli do smanjenja prihoda Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica su: ukupan procjenjeni gubitak prihoda zbog većeg izdvajanja prihoda od indirektnih poreza za finansiranje BiH institucija; jednokratni gubitak prihoda od akciza, do kojeg je došlo je do usvajanja izmjena Zakona o akcizama u BiH i drugo privremeno poravnanje za 2022. godinu između korisnika indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO.

Predsjedništvo je konstatovalo da je potrebno održati zajednički sastanak

Predsjedništva Saveza sa predsjednikom Vlade i ministrom finansija, s ciljem iznalaženja mogućnosti da se lokalnim zajednicama nadoknade gubitci od indirektnih poreza (PDV).

žTakođe, Savez opština i gradova Republike Srpske je pripremio analitički dokument

„Platforma za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske“, s ciljem da se uspostavi ravnomjerniji odnos između prihoda koje se dijele između budžeta Vlade i opština i gradova.

Pored pada očekivanih prihoda od PDV, značajno opterećenje za lokalne budžete predstavljaju i povećani troškovi za električnu energiju za javnu rasvjetu.

Predsjedništvo je takođe razmatralo i pitanja primjene Zakona o zaštiti od požara, kao i potrebu utvrđivanja reprezentativnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske, kao zastupnika interesa lokalnih zajednica.

Predsjedništvo smatra da je nedopustivo da se posebni kolektivni ugovori za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave potpisuju bez Saveza opština i gradova Republike Srpske, u vezi čega je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave.

Predsjedništvo se usaglasilo da se naredna redovna Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske održi u toku maja mjeseca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pokret za Bijeljinu na Veliki petak poslao poruku sugrađanima (foto)

U susret najradosnijem danu Hristovom vaskrsenju, Pokret za Bijeljinu je 3. godinu za redom organizovao podjelu vaskršnjih jaja...

Protivgradna zaštita juče ispalila 17 raketa na području Republike Srpske

Protivgradna zaštita dejstvovala je sa 17 protivgradnih raketa na području Republike Srpske. Tokom jučerašnjeg dana, od 14.28 do 16.50...

LJUBO LJUBOJEVIĆ: Novinarstvo se danas nalazi između čekića i nakovnja

Ovaj dan obilježavamo u trenutku prijetnje po medijske slobode, ali i lošim statusom medijskih radnika. Svjetski je dan slobode...

Sportsko ribolovno udruženje „Riba“ tradicionalno organizovalo humanitarnu akciju pripremanja obroka korisnicima Narodne kuhinje na teritoriji Grada Bijeljina (foto)

Sportsko ribolovno udruženje "Riba" iz Bijeljine, u želji da uljepša praznične dane najugroženijim sugrađanima, danas je tradicionalno organizovalo...