BIJELJINA: Očekuju se niže cijene prasića (foto)

Datum:

Share post:

Cijena prasadi po kilogramu žive vage za prazničnu trpezu iznosila je 12, a ponegdje je dostizala i 17 KM. S obzirom da su praznici prošli, a samim tim pada i potrošnja, uzgajivači svinja najavljuju i niže cijene.

Uskoro bi se prase moglo kupiti za 9 do 10 maraka. 

“Očekujemo da će poslije Svetog Jovana i ovdje u Semberiji ta cijena biti takva negdje, a već februar, mart mjesec, šta nas dalje čeka, to je blago reći nezahvalno. Jer znamo da je cijena u okruženju velika. Srbija, Hrvatska, ЕU, i dalje je visoka cijena i prasadi i tovnih svinja”, kaže Slobodan Petrić, uzgajivač svinja iz Donjeg Magnojevića kod Bijeljine.

Slobodan Petrić, uzgajivač svinja iz Donjeg Magnojevića

Stočni fond u Semberiji još se oporavlja i od Afričke svinjske kuge. U pomoć im je priteklo i resorno ministarstvo, a do sada je isplaćeno 15, od ukupno 23 miliona KM za saniranje štete, što iznosi 70% od ukupnog iznosa. Sada je bitno i da se zanovi stočni fond, kako proizvođači ne bi ostali bez egzistencije. 

“To će se gledati u što kraćem roku da se uplati. Problem je još veći od svega toga što ti ljudi ne mogu da ubace još svinje u svoje štale”, ističe Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“.  

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“

Tokom prošle godine u Semberiji je eutanazirano 40.000 svinja što je velika brojka i za Republiku Srpsku, a posebno za Semberiju. Resorni ministar Savo Minić je najavio da će kompletan iznos naknade štete od Afričke kuge svinja biti isplaćen do kraja januara. Što se tiče zanavljanja stočarskog fonda, Vlada će u tom procesu učestvovati sa 70 odsto. 

MINISTAR MINIĆ: Cjelokupna šteta, od preostalih 8 miliona i 260 hiljada maraka, biće isplaćena do kraja januara

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Iskazivanje ljubavi prema mački naziva se ailurofilija

Ljubitelji mačaka nazivaju se ailurofilima. Ako imate mace u svom domu, one čine važan deo vašeg života i...

Microsoft Photos dobija AI podršku

Microsoft je najavio generativnu gumicu za brisanje slika sa vještačkom inteligencijom, koja vam omogućava lak način uklanjanja neželjenih...

AGRO SAVJET: Povrće koje raste brzo i idealno je za sadnju u rano proljeće

Početak proljeća je prijelazno razdoblje za vrtlare, vrijeme je sve toplije, no večeri i jutra su ipak još...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 3,00 KM PAPRIKA...