BIJELJINA: Ljubo iz Zagona napravio ribnjak za uživanje i druženje

Datum:

Share post:

RADNI VIJEK PROVEO U AUSTRIJI
Ljubomir Savić iz semberskog sela Zagoni radni vijek proveo je u Austriji, a prije desetak godina vratio se u zavičaj. Sve što je želio u mladosti, a nije mogao ili stigao, nastoji da sebi priušti u penzionerskim danima.

Jezero koje je napravio na svom imanju i pretvorio ga u ribnjak nije komercijalizovao, jer je ovo mjesto, kaže, rezervisano samo za njega, porodicu i prijatelje.

JEZERO NAPRAVIO NA SVOM IMANJU
Jezero je napravio na svom imanju, u dijelu gde je bilo močvarno zemljište, na kojem ništa nije uspijevalo.

– Bilo je tu mnogo posla. Sve je bilo zaraslo u šiblje. Dva bagera su kopala mjesec dana, a sama priprema za izgradnju ovog jezerceta je trajala više od godinu. I koštalo je. Ali ne žalim ni pare. Decenijama sam maštao o ovom kutku. I nikada nisam odustajao od tog sna. Znao sam da ću kad dođem u penziju i da ga ispunim – kaže Ljubo.

TESTNA REKLAMA

Pecanje
U početku je želio samo jezerce, a onda je odlučio da od tog mjesta napravi i mali ribnjak.

– Ubacio sam mlađ šarana, babuške i soma. Pastrmka ne može u ovim uslovima. S obzirom na to da je stajaća voda dodajem dva puta po 100 kg kreča u prahu. Ima tu žaba, kornjača, pa i zmija, ali srećom ne i otrovnica. Napajaju se na mom jezeru i srne, zečevi, fazani, brojne ptice. Sve je to dokaz da je ekosistem pravi prirodni – s ponosom kaže ovaj penzioner.

Često peca iz hobija, a dozvoljava to i drugim ljubiteljima ribolova, ali pod jednim uslovom – ono što upecaju moraju u vodu da vrate.

– Dođu mlađi ljudi iz sela, malo pecaju, nisu tu radi izlova ribe nego radi druženja. Kažu, odmaraju i mozak i dušu, a mene to čini srećnim. Jer čovjek ne može da živi sam. I sve što ima treba da dijeli s drugima. Raduje me ko god dođe do mog ribnjaka, jer je to dokaz da sam nešto dobro uradio, ne samo za sebe, nego i za selo – priča domaćin.

Seoski turizam
Smatra da je priroda u njegovom selu idealna i za razvoj seoskog turizma, ali bi to, kako kaže, prepustio mlađim generacijama.

– Nekada sam želio da napravim ovdje bungalove. Siguran sam da bi bili posjećeni. Čista, netaknuta priroda, zdrav vazduh, domaća hrana. Voda je na dvadesetak metara dubine. Bujna vegetacija, odlična konfiguracija terena, šuma. Da je ovaj potencijal u nekoj razvijenijoj evropskoj zemlji ne bi propadao. Nije potrebno ni neko veliko ulaganje, ali nažalost zainteresovanih nema – kaže Ljubo.

LJUBO STVORIO ONO ŠTO VOLI
Stvorio je Ljubo ono što voli, a čemu se raduju i njegova djeca i unuci kada dođu na odmor iz Austrije – mjesto na kojem uživa s prijateljima. Osim toga, naš sagovornik obrađuje i zemlju koje, kako kaže, ima i više nego što mu treba. Sije pšenicu, kukuruz i soju, a dio daje u arendu.

Ljubo poručuje da bi, ukoliko ima neko zainteresovan za razvoj seoskog turizma, dao dio zemlje i ribnjak, da bude lijepo i na radost i njemu i drugima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JOVIČIĆ, DNS: Ne prihvatam praksu da se, kada se nešto ne želi riješiti, formiraju komisije, radne grupe ili nove institucije

"Zalažem se za Republiku Srpsku u kojoj će svi građani imati isti status kada je u pitanju ostvarivanje...

TRIVIĆ, PDP: Osnivanje posebnog tijela za borbu protiv korupcije

Trivićeva kaže da je će to ministarstvo, tijelo ili specijalna jedinica ispuniti njeno ključno obećanje, a to je...

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...