BIJELJINA: ''JARBOLI I ZASTAVE'' IZ JANJE uspješno pronalaze mjesto na tržištu

Datum:

Share post:

Firma Reppu Entreprenad „Jarboli i zastave“ osnovana je 2008. godine, a od osnivanja svaka godina obilježena je pozitivnim trendom poslovanja.

Svake godine promet je bio veći od 10 do 15 posto u  odnosu na prošlu godinu, zbog čega su u ovoj firmi zadovoljni, ali, kako kažu, ne žele da podliježu prevelikim očekivanjima.

 „U početku je bilo zamišljeno da radimo nešto sasvim drugo, ali smo, radeći u Švedskoj,  došli do ove tehnologije i počeli smo da se bavimo trenutnim proizvodima – jarbolima za zastave i stubovima za rasvjetu, od kompozita, što zaista nije previše poznato na našem tržištu.  Trudimo se već deset godina da opstanemo, prije svega zahvaljujući kvalitetu, kao i da upoznamo naše tržište sa ovim proizvodom. Do određene mjere uspjeli smo u toj namjeri. Ja sam zadovoljan“, kaže za portal „Dešavanja u Bijeljini“ direktor ove firme Šerif Gradaščević.

Gradašćević kaže da proizvodnja u početku bila fokusirana na jarbole za zastave, koje proizvode po švedskoj tehnologiji i evropskim standardima,  da bi se kasnije posvetili i proizvodnji stubova za rasvjetu.  Kako kaže, njihove proizvode odlikuju kvalitet i trajnost, što ih, ističe, preporučuje drugim kupcima.

TESTNA REKLAMA

„Kada je riječ o jarbolima za zastave, mogu da kažem da sve osim ovoga što mi radimo nije jarbol. Sve su to konstrukcije koje su navarene, nakalemljene,  a ovo što mi radimo je funkcionalan jarbol. Sama struktura jarbola je takva da nema rđanja, ne provode elektricitet, te nije potrebno uzemljenje,  a nema ni posebnog održavanja.  Međutim, kada se ljudima pomene cijena tog proizvoda, koji je funkcionalan, i cijena proizvoda na koji oni tek tako mogu staviti zastavu, tu su mnogi skeptični“, objašnjava Gradaščević.

U prvih pet  godina firma Reppu Entreprenad „Jarboli i zastave  radila je isključivo za inostranstvo, dok sada uspješno plasiraju svoje proizvode i na našim prostorima.

„Sada radimo i na našim prostorima. Potrudili smo se da plasiramo naše proizvode i ovdje. Imamo velike kompanije koje pratimo, kao što je Hifa grupacija.  Ipak, kada govorimo o odnosu inostranstva i plasiranja proizvoda ovdje, odnos je 60 – 40 u korist inostranstva“, napominje Gradaščević.

Kada je riječ o tržištu EU, direktor Reppu Entreprenad „Jarboli i zastave“ kaže da im nije teško da se izbore na ovom tržištu, ali da je teško dobiti evropske sertifikate.

„Moja saznanja su da je prva sljedeća fabrika za proizvodnju stubova po ovom sistemu i od ovih materijala  u Poljskoj. Oni rade na sasvim obrnutom principu u odnosu na našu tehnologiju. Nama uopšte nije teško da izađemo na tržište EU, jer tamo postoji samo jedna proizvodnja ovakvih stubova. Ono što je teško je dobiti evropske sertifikate. Problem je i same usklađenosti pravila EU i kod nas.  Ja još uvijek nisam dobio sertifikat da naši stubovi za rasvjetu ne provode struju, jer je to toliko komplikovano i teško kod nas“, ističe za Dešavanja u Bijeljini Gradaščević.
 
Država nema sluha za proizvodnju
Kada je riječ o odnosu države prema privatnoj inicijativi, Gradaščević nije zadovoljan, jer, kako kaže, ni država, ni entiteti, nemaju sluha za proizvodnju.

„Deset godina niko nije obraćao pažnju na nas. Nikoga nije interesovalo ono što mi radimo. Prošle godine dobili smo podsticaj od federalnog ministarstva, ali nije to ni blizu onoga što bi nama pomoglo. Koliko god su se oni potrudili da nama izađu u susret, nisu nam pomogli. Da bi mogli da uđemo u svoj objekat, da se bavimo proizvodnjom, nama treba 250.000 KM,  a oni su nama dali 40.000. Ljudi za nabavku dostavnog vozila dobijaju 40.000 KM.  Nažalost, ni država, ni entiteti nemaju sluha za proizvodnju,  a bez stvaranja nove vrijednosti nećemo moći dugo opstati“, smatra Gradaščević.

Nove poslovne ideje
U firmi Reppu Entreprenad „Jarboli i zastave“ imaju viziju kada je riječ o proizvodnji u narednom periodu, ali za sada, kako kažu, ne žele da pretjeruju kada je riječ o poslovnim potezima.

 „Ovaj materijal ima veliku primjenljivost u svim segmentima. Imamo viziju šta i kako bi radili, ali prvo moramo doći do prostora, pa tek onda do razvijanja novih proizvoda. Mi imamo i sada dva proizvoda u fazi testiranja, koje ćemo tek za godinu dana pustiti u reklamu“, ističe Gradaščević.

Firma ima pet zaposlenih, što, prema riječima Gradaščevića, i odgovara trenutnom proizvodnom pogonu.

„Riječ je o ljudima sa kojima sam počeo raditi, a koji su još uvijek tu, sa mnom . To znači da smo zadovoljni i da poštujemo jedni druge“, naglašava Gradaščević.

Stub samonapajajuće solarne energije u Janji
U Janji je nedavno postavljen probni stub samonapajajuće solarne rasvjete.  U firmi Reppu Entreprenad „Jarboli i zastave“, koja je poklonila stub, kažu da su željeli da vide na koji način će ova ideja fukcionisati.

„Postavili smo stub da vidimo kako će sve to funkcionisati. Relativno skoro pojavila su se rasvjetna tijela na solarnu energiju. Pitanje je koliko može da traje na jedno dnevno punjenje. Za sada je dobro, mi smo zadovoljni“, rekao je na kraju razgovora Gradaščević.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: IDEMO NA TRI BODA

Šef stručnog štaba Zvijezde 09 pred današnju utakmicu sa Kozarom rekao je da su svi igrači spremni, maksimalno...

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina – Milene Lovre

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina. Milena Lovre rođena je 01.08.1957. godine u...