Bijeljina: Gradska uprava traži rješenje-opozicija smatra da Banjom Dvorovi treba da upravlja Vlada RS

Datum:

Share post:

Novim kreditom od milion maraka, čiji je garant Bijeljina, unaprijeđene su medicinske i turističke usluge u Banji Dvorovi, ali to nije dovoljno da ova ustanova vrati dugove i prevaziđe teškoće.

U Gradskoj upravi rješenje vide u dokapitalizaciji i javno-privatnom partnerstvu. Opozicija, koju predvodi SNSD, međutim, smatra da gradska uprava ne bi trebalo da kreditira preduzeća gubitaše te da bi ovim medicinsko-turistički kompleksom trebalo da upravlja Vlada RS.

U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da traže rješenje za ovu ustanovu. Planiraju preregistraciju banje iz javne ustanove u akcionarsko društvo, nakon čega bi se išlo u dokapitalizaciju ovog kompleksa.

– Studija opravdanosti pokazala je da je neophodno uložiti od pet do šest miliona evra, a mi taj novac nemamo. Zbog toga ćemo tražiti strateškog partnera. Taj model se pokazao na primjeru drugih banja u okruženju kao dobar – kaže gradonačelnik Mićo Mićić.

TESTNA REKLAMA

Opozicija smatra da se novim kreditima, čiji je garant Grad Bijeljina, ne može riješiti problem preduzeća gubitaša. Istovremeno, kažu, javno-privatno partnerstvo nije rješenje jer otvara i mogućnost zloupotreba.

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Bijeljina Dragan Knežević kaže da je rješenje da Banja Dvorovi pređe u nadležnost Vlade RS.

– Ova ustanova propada posljednjih desetak godina. Kreditima praktično samo produžavaju agoniju banje. Iako je geotermalna voda neprocjenjiv resurs, treba napraviti kvalitetan strateški plan. Ključno rješenje je da upravljanje Banjom treba da preuzme Vlada RS, koja je ulaganjem u bolnice u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Doboju, dokazala da vodi računa o zdravstvenom sektoru – rekao je Knežević.

Banja Dvorovi oko 70 odsto prihoda ostvaruje pružanjem usluga fizikalne medicine i rehabilitacije. Ove godine su sa Fondom zdravstvene zaštite RS potpisali ugovor o pružanju medicinskih usluga, vrijedan 280.000 KM.

U poslovodstvu kažu da to nije dovoljno s obzirom na projektovane kapacitete, te da bi još toliko bilo optimalno za održivost ove javne ustanove, kojoj gravitira više od 300.000 stanovnika bijeljinske regije.

Načelnica sektora medicine Danijela Đurić Ristić podsjeća da se u ovoj ustanovi, pored rehabilitacije, sa uspjehom liječe svi oblici reumatskih i neka kožna oboljenja.

– Našu vodu upotrebljavamo za lokalne kupke, terapije u četvoroćelijskim galvanskim kadama, terapije mineralnim kupkama. Imamo opremu i stručni kadar – kaže Đurić Ristićeva.

Borko Stjepanović (79) je boravio u dvorovljanskoj banji nekoliko puta.

– Bio sam nepokretan, ali zahvaljujući terapijama, trudu i zalaganju osoblja, podigli su me na noge. Osim stručnosti, profesionalnost i ljudska dobrota krase ove ljude. Hvala im u ime svih pacijenata – kaže ovaj penzioner.

Izražava nadu da će Banja Dvorovi opet biti što je nekada bila.

– Grehota je da propada ovaj medicinsko-turistički potencijal. Nigdje u svijetu ovakvo blago kao što je termomineralna voda ne bi bilo neiskorišteno – kaže Stjepanović.

I Latinka Šućur ima samo riječi hvale.

– Terapija je vrhunska, ali i odnos osoblja prema nama. Prezadovoljna sam – kaže Bijeljinka.

Pored pacijenata na liječenju, ovaj medicinsko-rekreativni kompleks osnovan 1957. godine, kada je na ovom području urađena prva bušotina za geotermalnu vodu, koji ima pet bazena i sportske terene, posjećuju i brojni turisti iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Zaposleni ne žele socijalnu pomoć

Direktor Banje Dvorovi Milorad Zekić kaže da zaposleni ne žele socijalnu pomoć, već priliku da rade i žive od svog rada.

– Kredit od milion maraka uložili smo u sanaciju krova hotela, adaptaciju soba i nabavku medicinske opreme. Oko 200.000 KM iz ovih sredstava usmjerili smo i na građevinsko-arhitektonske radove na zatvorenom bazenu u hotelu „Sveti Stefan“, koji bi trebalo da budu završeni do kraja ljetne sezone. Imamo geotermalnu vodu, opremu i kadar – kaže Zekić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica i jedan dječak. Broj...