BIJELJINA: Dragiša Sofrenić iz VELINOG SELA obrađuje 25 hektara zemlje

Datum:

Share post:

Ministarstvo poljoprivrede RS odobrilo je svih 1.000 podnesenih zahtjeva za nabavku traktora i priključaka. Nabavku poljoprivredne mehanizacije sufinansiraće sa 30 odsto, za šta je predviđeno 4,8 miliona maraka.

Podjela prvih rješenja već je počela, a u roku od 120 dana poljoprivrednici moraju da preuzmu mašine i donesu dokaz o realizovanoj investiciji.

Stari traktori će u „penziju”, a zamjeniće ih novi. Zahvaljujući podsticajima Ministarstva, poljoprivrednici će smanjiti troškove proizvodnje i uštedjeti vrijeme.

Dragiša Sofrenić iz Velinog Sela obrađuje 25 hektara. Sije kukuruz, pšenicu, soju. Godišnje proizvede oko šest tona pšenice, devet vagona kukuruza.

TESTNA REKLAMA

– Konkurisao sam za traktor „Belarus”, vrijedan 63.000 KM. Subvencija od 30 odsto će mi dobro doći. A traktor će mi unaprijediti i olakšati proizvodnju. Ako budem mogao, konkurisaću i za priključke za ovaj traktor – kaže ratar.

Podsticaji za traktore iznose do 30.000 maraka, a za priključke 15.000 KM.

Branimir Andrić iskoristiće ovu pogodnost da nabavi savremenu ratarsku prskalicu i raspršivač, koji koštaju 130.000 maraka.

Branimir Andrić

– Ova mehanizacija radi pod punom satelitskom kontrolom, a njene prednosti su što nema preklapanja mineralnog đubriva. Nema izbacivanja van parcele, nema dupliranja doze pesticida i ostale hemije, tako da je i ekološki apsekt veoma bitan. Ako ne budemo imali adekvatnu mehanizaciju i opremu, ne možemo biti konkurentni ni sa jednom zemljom iz okruženja, a pogotovo zemljama Evropske unije. A svaki poljoprivrednik zna koliko je dobra oprema preduslov za kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju – kaže Andrić iz Pučila.

Zbog velikog interesovanja poljoprivrednika, prvobitno planirana suma od 2,5 miliona maraka za nabavku mehanizacije je udvostručena.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Savo Minić naglasio je da se, u skladu sa Pravilnikom, rješenja dijele poljoprivrednicima za 168 traktora i 743 priključka, naglašavajući da su kapitalne investicije prioritet.

– Nastojimo da naši poljoprivredici budu savremeniji, konkuretniji. Nakon poljoprivredne mehanizacije sufinansiraćemo i nabavku  plastenika, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, boks paleta i pakirnica. Za ovaj podsticaj konkurisalo je 180 poljoprivrednika. Za ove namjene predviđeno je više od  2 miliona maraka – precizirao je Minić.

Prema njegovim riječima, milion i po maraka predviđeno je i za objekte i opremu u stočarstvu i tzv. tehnološku opremu.

U prošloj godini znatan broj poljoprivrednika ostvario je pun limit subvencija od 30.000 maraka za kupovinu traktora, a ove godine većina zahtjeva odnosila se na nabavku traktora vrijednosti oko 60.000 maraka.

Pravilnik dozvoljava da apliciraju za jedan traktor i jedan ili dva priključka. Svi koji su ostvarili podsticaj za traktor prošle godine, ove su mogli samo za priključak.

Još jedan projekat
Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede učestvovaće i u projektu „EUFOR biznis” u okviru kojeg će poljoprivrednici moći aplicirati za sredstva do 100.000 evra i ostvariti  povrat do 50 odsto od investiranog.

Izvor: srpskainfo.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...