BIJELJINA: Djevojke odabrale prava muška zanimanja

Datum:

Share post:

Nije rijedak slučaj da se djevojčice nakon završene osnovne škole u Bijeljin, prilikom upisa u srednju školu, opredjeljuju za klasična muška zanimanja, kao što je mašinski tehničar, bravar, limar, vozač motornih vozila, operater na CNC mašinama za obradu drveta. Takvih primjera je bilo ranijih godina.

Trenutno u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” devet djevojaka pohađa trogodišnja zanimanja, električar, stolar i vozač motornih vozila, saznali smo u ovoj školi.

Elma Hamidović i Petra Radovanović, učenice drugog razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” odabrale su zanimanje vozač motornih vozila.

Elma kaže da prilikom upisa u srednju školu nije imala nekakav psoeban cilj, niti ju je neko nagovarao da upiše upravo ovo zanimanje.

“Završila sam Osnovnu školu “Jovan Dučić” sa vrlodobrim uspjehom. U srednjoj školi, uglavnom, može se reći da sam dobar đak. Upisala sam trogodišnje zanimanje. Kada završim školovanje u srednjoj školi, dobro ću razmisliti, šta i kako dalje. Neću se striktno vezivati za posao vozača, već ću potražiti nešto drugo, što je lakše za nas žene. Mislim da je ovo posao više za muškarce, jer zahtijeva fizičku kondiciju, dobru koncentraciju, izdržljivost”, kaže učenica Elma Hamidović.

Vozači dobro zarađuju u Evropi

Petra Radovanović kaže da joj se u početku učinilo da je u pitanju smjer koji je nešto bolji od drugih, u smislu pronalaženja posla.

“Naravno, kada sam krenula na ovaj smjer, shvatila sam da je ovo više zanimanje za muški rod. Međutim, nije bilo nikakvih problema, što se tiče uklapanja u društvo u školi.

Drugovi su se u početku čudili i pitali nas, šta nam je bilo da upišemo ovaj saobraćajni smjer, ali su i oni kasnije to prihvatili kao normalnu stvar. Ima puno primjera da djevojke s ovih prostora voze kamione po Evropi i Americi i da se dobro snalaze u tom poslu. Ništa više ne treba da nas čudi. To je dobro plaćen posao u svijetu. Naravno, težak je i odgovoran. Kada završim srednju školu, pokušaću da upišem višu saobraćajnu školu. Uz taj posao, vjerovatno ću raditi i neki drugi posao, kao što je manikir ili nadogradnja noktiju”, kaže Petra Radovanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U nedjelju Radnik dočekuje Leotar, navijačka grupa slavi 24. rođendan (foto)

Saopštenje za javnost FK ’’Radnik’’ prenosimo u cjelosti: Nedjelja u 17.00č Radnik dočekuje Leotar, navijačka grupa slavi 24. rođendan Naš...

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...