BIJELJINA: Da li Jusuf Trbić opravdava ubistava vojnika JNA u ''Tuzlanskoj koloni''?

Datum:

Share post:

Svakog aprila i maja u Bijeljini i Tuzli se usijaju društvene mreže i elektronski mediji od suprotstavljenih stavova i tumačenja dešavanja s početka građanskog rata u BiH.

Ni ovo proljeće nije izuzetak, a po kontroverznom tumačenju tih događaja u Bijeljini se ističe Jusuf  Trbić, koji je odbornik vladajuće koalicije u bijeljinskom gradskom parlamentu.

Da li on opravdava ubistva vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni"? Teške riječi kojim iznosi svoje viđenje nedavne prošlosti čak i sa govornice Skupštine Grada Bijeljina izazivaju brojne oštre reakcije semberske javnosti, uključujući boračke, izbjegličke, zavičajne i druge organizacije i udruženja, političke stranke, ali i obične građane.

Pitanje je koliko ovakvi istupi koriste i samim Bošnjacima, imajući u vidu da nikome nisu potrebne nove međunacionalne napetosti.

TESTNA REKLAMA

Prilikom današnjeg pomena borcima i civilima Ilijaša na spomeniku u krugu manastira Svete Petke u Bijeljini, oglasio se i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je ocijenio da Trbićevi istupi ne doprinose stabilnosti i pomirenju u Bijeljini i da će u Skupštini tražiti da se Trbić izvini zbog svog ponašanja.

Mićić je podsjetio da je Trbić nekoliko puta opominjan na sjednici Skupštine grada zbog svojih istupa.
– On (Trbić) krivi istinu o dešavanjima i u Bijeljini i u Republici Srpskoj, a i on i ja smo bili u to vrijeme u ovom gradu. Nikoga nismo protjerivali, niti tjerali – jasan je bio Mićić u svojoj izjavi Agenciji SRNA.

Podsjetimo se i šta je Jusuf Trbić o stradanju pripadnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine napisao prije tri dana na FB stranici 
https://preporodbn.com/tuzlanska-kolona/?fbclid=IwAR0QsmfDlVeu6tTNk6ogHb9Ficy3sY-DIU9jmcyh-Wrm3p5hp8BbxSfY2mM

…Ali, šta to znači sljedbenicima velikosrpske ideologije? Oni svake godine gromoglasno obilježavaju taj događaj kao nečuveni zločin, baratajući ciframa od 200 ili čak 300 poginulih i pričom o nevinim srpskim vojnicima koji su pobijeni na pravdi Boga.

Sve one stotine civila koje su srpske paravojne formacije i vojska pobili do tog 15. maja ne računaju se, kao da ih nije bi bilo.

U Bijeljini se svake godine održava velika komemorativna svečanost, a BN Televizija (ali i drugi mediji) pravi specijalne emisije o navodnom zločinu koji se dogodio 70 kilometara odatle i u kojem su žrtve bile naoružani vojnici.

Njihove živote treba žaliti, ali o desetinama naših sugrađana, nevinih civila, žena i djece, koje su u prvim danima aprila, mjesec i po dana prije Tuzlanske kolone,  pobili arkanovci, nikada ni riječi.

Umjesto toga, zločin nad civilima u Bijeljini se slavi kao oslobođenje. Za sve njih vojna kolona koja puca po gradu nije bila legitimna vojna meta, kako je to zaključeno u Hagu, ali takve mete jesu bili civili, žene i djeca u njihovim kućama, pa čak i džamije – u planu generalštaba JNA u Beogradu sve džamije na teritoriji koju si željeli pripojiti Srbiji bile su označene kao vojni objekti. Tako laž dobija neslućene dimenzije.

Dodik kaže da djeca u školama u RS nikada neće učiti o genocidu u Srebrenici niti o opsadi Sarajeva, kao što neće nikada čuti za srpske koncentracione logore, za rušenje džamija, za planska silovanja, za masovne grobnice, za strašne zločine i organizovano, sistematsko etničko čišćenje.

I poslijeratnu otvorenu diskirminaciju drugih i drugačijih. Ostaće laži, mitovi, stari religijski  i ideološki obrasci, priče o stradanjima Srba i nevinosti srpskog naroda i mržnji cijelog svijeta, a posebno komšija, prema Srbima, kao sigurno pogonsko gorivo za neke buduće sukobe. Na tom temelju odgajaju se generacije mladih već više od dvije decenije, i oni su već sad mnogo radikalniji od svojih očeva.

A najnoviji zakon o rezervnom sastavu policije RS-a, najave otcjepljenja, negiranje postojanja države BiH, poruke mržnje i zahtjev da srpska vojna komponenta Vojske BiH postane vojska RS-a i obuče, makar za slavlje, stare ratne uniforme u kojima je, kako kaže Haški tribunal, počinila genocid – pokazuju da  možda nećemo morati dugo čekati na ono što niko normalan ne želi. Osim ako u posljednji čas ne proradi odlučnost  međunarodne zajednice, kojoj je, najmanje od svega, potreban još jedan belaj na Balkanu.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...