S obzirom da još uvije nisu kompletirani podaci za 2023.godinu, prema evidenciji resornog odjeljenja za Privredu Grada Bijeljina,zaključno sa 30.septembrom registrovano je  2268 aktivnih preduzetnika,te je zadržan trend više prijavljenih u odnosu na odjavljene zanatsko preduzetničke radnje. Da li će isti trend biti nastavljen i u 2024.godini zavisi koliko će preduzetnici uspjeti da amortizuju obaveze koje proizilaze povećenjem minimalne cijene rada.

Problemi sa kojima se preduzetnici susreću su brojni i vrlo često se dešava da se smjenjuju rješenja i novonastali problemi, istakao je predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja Preduzetnik iz Bijeljine Mile Stević.

Iskazana je zabrinutost kako će se nova zakonska regulativa odraziti u praksi,ali i nada da će preduzetništvo izdržati i uspjeti da se prilagodi.

Problem na koji se dugo ukazuje je osnivački ulog za osnivanje preduzeća koji iznosi 1 KM i argumentovano se tvrdi da niz preduzetničkih radnji samo u opremi ima znatno veću vrijednost.

Zakon o zanatsko preduzetničkoj djelatnosti  donosi da je preduzetnik fizičko lice i preduzetnici traže i da svoje obaveze plaća kao fizičko lice,jer na taj način krši se sopstveni zakon ,istakao  je Stević.

Donji prag za ulazak u sistem PDV-a je podignut sa 50 000 KM na 100 000 KM što je značajna olakšica za preduzetnike,jer mnogima nije odgovaralo da uđu u PDV,pa su pribjegavali raznim potezima,kao što je registracija dvije radnje da bi izbjegli ulazak.

Ovo su samo neki od problema koji opterećuju preduzetništvo ne samo u Bijeljini,nego u cijeloj zemlji,a rješenje tih problema nazire se u podsticajima.

Pored Zavoda za zapošljavanje koji godinama unazad plasira značajna sredstva,tu je i Razvojna agencija Grada Bijeljina,kao i Gradska uprava kroz podsticaje za samozapošljavanje naročito mladih ljudi, što je značajno, potrebno i dobro došlo. Moramo podržati mlade ljude da se samozaposle,da otvore svoje radnje ,da šire djelatnost,jer samo tako ih možemo zadržati da ostanu ovdje i zaustaviti proces odlaska ljudi sa naših prostora istakao je Stević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име