BIJELJINA, ADVOKAT VASILIĆ: DA LI SE PRESUDOM VRHOVNOG SUDA REPUBLIKE SRPSKE UZ CESIJU MOŽE IZBJEĆI BLOKADA RAČUNA?

Datum:

Share post:

Vrhovni sud Republike Srpske je nedavno donio presudu kojom faktički zauzima stav, uz vrlo kratko obrazloženje, da ukoliko je račun dužnika blokiran (čak ako je u pitanju i Poreska uprava Republike Srpske) to predstavalja samo prekršaj za koji je predviđena novčana kazna ali za sobom ne povlači i poništenje ugovora o prenosu potraživanja.

Naime, kada u skladu sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske povjerilac dužniku blokira račun, po intenciji zakonodavca trebalo bi da se i naplati putem sredstava na tom računu odnosno sukcesivno od novčanih priliva koji se doznačuju na taj i sve druge račune pravnog lica, sve dok se blokada u potpunosti ne izmiri. Navedeno podrazumijeva da se svi prilivi dužnika moraju obavljati preko računa da bi blokada mogla „povući“ sredstva u vlastitu korist.

CESIJA POD BLOKADOM RAČUNA I ZABRANJENI UGOVORI SA ILI BEZ POSLJEDICE NIŠTAVOSTI

U praksi se događa da dužnik čiji je račun blokiran, a istovremeno ima vlastita potraživanja od trećih lica, zaključui ugovor sa nekim drugim, tako da novčana sredstva umjesto njemu (na blokirani račun) budu uplaćena onome sa kim zaključi ugovor o ustupanju svog potraživanja, čime izigrava blokadu računa.

Ovakvom odlukom Vrhovnog suda zauzet je stav da je to „puki“ prekršaj za koji se plaćaju predviđene novčane kazne i da se taj ugovor kojim se prenosi potraživanje na drugog i izigrava blokada ne poništava.

Svakako, iz navedenog se već naslućuje velika pravna nesigurnost za povjerioce, da onaj ko je dužan i u prinudnoj je naplati, ima zakonit instrument i da izigra pokušaj naplate putem blokade što nikako ne može da se dopusti. Ovaj stav Vrhovnog suda Republike Srpske ispitaće upućena apelacija Ustavnom sudu.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SELAK, SP: Kurtijev teror – izvor svih problema

Nakon jučerašnjih oružanih sukoba na sjeveru Kosova i Metohije, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da...

Izvršena provala u prostorije JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina – Ukraden pazar od preko 4.000 KM (foto)

Saopštenje JKP "Gradsko groblje" prenosimo u cjelosti: "Dana 24.09.2023. godine, u nedjelju, između 15:00 časova i 07:00 časova 25.09.2023....

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...