BIJELJINA: 20 godina od osvećenja hrama u Ostojićevu (foto)

Datum:

Share post:

U utorak 2. avgusta, kada se molitveno sjećamo svetog proroka Ilije, obilježeno je 20 godina od osvećenja hrama u Ostojićevu kod Bijeljine.

Gradnja hrama Osotojićevu počela je 1998. godine. Nakon završene gradnje 2002. godine i unutrašnjeg uređenja hram je osveštan 02. avgusta iste godine. Inače, ovo je filijalni hram parohije u Batkoviću.

Narod Ostojićeva je složno i u radosti, na čelu sa svojim sveštenicima protojerejem-stavroforom LJubomirom Samardžićem i jerejem Velislavom Mišurom, dočekao Prvopastira Eparhije zvorničko-tuzlanske, NJegovo Preosveštenstvo Episkopa Fotija a najsvečanija zvona označila su početak Svetog Evharistijskog sabranja.

Episkopu Fotiju su sasluživali sveštenici domaćini, a za blagoljepije su bili zaduženi braća Tomić, Nikola i Đorđe, koji su umnožili svoje talante za pojanje.

U svojoj bogonadahnutoj besjedi Preosvećeni vladika nas je poučio o žitiju svetog proroka Ilije i značaju njegove revnosti. Poredeći njegovo sa današnjnim vremenom vladika Fotije je naglasio potrebu da svi budemo revnosni po ugledu na proroka Iliju.

Svako od nas da bude prorok Ilija u malom. Revnosan za veru, revnosan za svoju Crkvu, revnosan za svoju porodicu i za svoj narod. Onaj ko je gradonačelnik u gradu da revnosno obavlja svoju službu i da se bori za interese toga grada i toga naroda. Onaj ko je direktor škole da revnosno čuva prosvetu – da pazi na srpsku ćirilicu. Onaj ko je Episkop da sabira narod i uči ga veri.

Nakon besjede izvršen je trokratni litijski ophod oko svetog hrama, a zatim osveštani slavski darovi i slomljen slavski kolač sa ovogodišnjim kumom, g. Dragoslavom Petkovićem iz Ostojićeva. Kum za sledeću godinu je Miodrag Kostić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Koncert Ivana Bosiljčića u Bijeljini (foto)

Ivan Bosiljčić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i stalni je član ansambla drame u Narodnom pozorištu...

NAJAVA ZA NOVI BROJ ,,SEMBERSKIH NOVINA“

U novom broju ,,Semberskih novina'', koji je na kioscima možete pročitati: Šta su velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, na...

SPC i njeni vjernici danas proslavljaju Svetu Pelagiju Tersijsku

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetu Pelagiju Tersijsku. Sveta mučenica Pelagija Tersijska, iako od roditelja neznabožaca,...

Dnevni horoskop za 17. maj

OVAN Posao: Veoma koristan susret sa bivšim kolegom. Otvaraju se nove poslovne mogućnosti ili dobijate neke važne informacije o poslu. Ljubav: Partner...