Na današnji dan 22. maja 1939. godine dvojica diktatora – vođa njemačkih nacista Adolf Hitler i vođa italijanskih fašista Benito Musolini – potpisali su desetogodišnji „čelični pakt“ Njemačke i Italije o političkom i vojnom savezu.

Istog dana 1943. u Moskvi objavljeno raspuštanje Komunističke internacionale, poznate kao Kominterna, osnovane u Moskvi 1919. godine Izvršni komitet je obrazložio da se Kominterna raspušta pošto je takav organizacioni oblik udruživanja radničke klase prevaziđen, pa je „čak postao smetnja i kočnica daljeg učvršćenja nacionalnih radničkih pokreta“.

 
Na današnji dan 1992. godine u bolnici u Banjaluci umrla prva beba zbog nestašice kiseonika, jer – tokom borbi u građanskom ratu u BiH srpskih jedinica protiv muslimanskih i hrvatskih snaga za koridor kod Brčkog – SAD i ostale zapadne zemlje nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom dijelu Republike Srpske. 

Istog dana 1997. godine Predsjednik Rusije Boris Jeljcin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisali u Kremlju Statut saveza dviju zemalja, kojima nije predviđeno stvaranje jedinstvene države, već stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora i koordinacije unutrašnje i spoljne politike.

Na današnji dan 1999. godine najmanje sedam šiptarskih terorista poginulo na sjeveru Albanije, u blizini granice SR Jugoslavije, od bombi izbačenih iz NATO aviona. U sjedištu pakta u Briselu incident je opisan kao „slučajna greška“, jer su NATO piloti mislili da gađaju „srpske položaje“.

BiH i SRJ 2001. godine sklopile sporazum o uspostavljanju Međudržavnog savjeta za saradnju.

Na današnji dan 2008. godine Vlada Republike Srpske formirala Koordinacioni tim za istraživanje ratnih zločina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име