BAKAJLIĆ: „Mislim da ćemo, nažalost, u Semberiji dugo vremena biti bez stočnog fonda kada je u pitanju svinjogojstvo“ (foto, video)

Datum:

Share post:

U Bijeljini je održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića sa predstavnicima lokalnih vlasti, odnosno Gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, načelnicima opština Ugljevik i Lopare Vasilijem Perićem i Radom Savićem. Na sastanku su bili prisutni i v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, kao i predsjednici poljoprivrednih udruženja u Semberiji, a tema sastanka je virus afričke kuge svinja.

„Naše Udruženje je juče tražilo da se na području Grada Bijeljine, opština Ugljevik i Lopare proglasi vanredno stanje zbog afričke kuge svinja. Danas su sa nama ministar poljoprivrede, Gradonačelnik Bijeljine i načelnici opština Ugljevik i Lopare. Pokušali smo razgovorom da nađemo rješenje da pojačamo barijere, dezinfekciju i da odredimo područja koja su žarišta i koja su ugrožena, kao i ona koja su slobodna. Nažalost, sve je manje slobodnih. Mi, kao poljoprivrednici, smo učestvovali u svemu ovome i mislim da je ovo jedan od prvih puta kada imamo konstruktivan razgovor bez politike, jer je „došlo do kraja““, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sela Semberije i Majevice. 

On kaže da je dogovor da se na terenu pojačaju vozila i ljudstvo kako bi se probala ublažiti situacija vezana za afričku kugu svinja.

„Predviđa se da je do sada eutanazirano preko 3.000 svinja. Danas nam je stiglo i pozitivnih i negativnih uzoraka. Mi proizvođači želimo da se sela „pretresu“ i da pokušamo naći rješenje gdje ljudi sa slobodnih područja da plasiraju robu. Ne možemo dozvoliti rad Stočne pijace, niti prometovanje stoke, jer je tu virusna infekcija koja će se prenijeti dalje i u slobodnim područjima. Mislim da je do ovog razgovora trebalo doći drugi ili treći dan, ali dobro da je i sada došlo. Moraćemo i u narednom periodu biti ažurniji u ovome. Izgleda da ćemo morati u dužem periodu ovako živjeti“, istakao je Bakajlić i nastavio:

„Još nismo postigli dogovor oko prodaje zdravih svinja, jer moraju proći sve laboratorijske nalaze. Predlagao sam da u ugroženim područjima pokoljemo to meso, da ono ne ide dalje, i da se vidi dalje da li će ići u preradu ili zamrzavanje. Struka će reći svoje, ali ne treba ići sa stokom u promet. Treba izdržati još par dana da vidimo šta će biti i da li ćemo svi biti zaraženi, da li će se sve poklati ili da ide ovako kako ide. Ja sam predlagao da se područje zatvori i izoluje, da pokušamo u svim selima redom da krenemo i da vidimo šta je zdravo i „dobro“, a šta treba da eutanaziramo. Pronađene su i nove lokacije gdje će se to moći na adekvatan način zakopavati. Mislim da ćemo mi dugo vremena, nažalost, biti bez stočnog fonda, što se tiče svinjogojstva“, zaključio je Bakajlić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...