U Bijeljini je održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića sa predstavnicima lokalnih vlasti, odnosno Gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, načelnicima opština Ugljevik i Lopare Vasilijem Perićem i Radom Savićem. Na sastanku su bili prisutni i v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, kao i predsjednici poljoprivrednih udruženja u Semberiji, a tema sastanka je virus afričke kuge svinja.

„Naše Udruženje je juče tražilo da se na području Grada Bijeljine, opština Ugljevik i Lopare proglasi vanredno stanje zbog afričke kuge svinja. Danas su sa nama ministar poljoprivrede, Gradonačelnik Bijeljine i načelnici opština Ugljevik i Lopare. Pokušali smo razgovorom da nađemo rješenje da pojačamo barijere, dezinfekciju i da odredimo područja koja su žarišta i koja su ugrožena, kao i ona koja su slobodna. Nažalost, sve je manje slobodnih. Mi, kao poljoprivrednici, smo učestvovali u svemu ovome i mislim da je ovo jedan od prvih puta kada imamo konstruktivan razgovor bez politike, jer je „došlo do kraja““, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sela Semberije i Majevice. 

On kaže da je dogovor da se na terenu pojačaju vozila i ljudstvo kako bi se probala ublažiti situacija vezana za afričku kugu svinja.

„Predviđa se da je do sada eutanazirano preko 3.000 svinja. Danas nam je stiglo i pozitivnih i negativnih uzoraka. Mi proizvođači želimo da se sela „pretresu“ i da pokušamo naći rješenje gdje ljudi sa slobodnih područja da plasiraju robu. Ne možemo dozvoliti rad Stočne pijace, niti prometovanje stoke, jer je tu virusna infekcija koja će se prenijeti dalje i u slobodnim područjima. Mislim da je do ovog razgovora trebalo doći drugi ili treći dan, ali dobro da je i sada došlo. Moraćemo i u narednom periodu biti ažurniji u ovome. Izgleda da ćemo morati u dužem periodu ovako živjeti“, istakao je Bakajlić i nastavio:

„Još nismo postigli dogovor oko prodaje zdravih svinja, jer moraju proći sve laboratorijske nalaze. Predlagao sam da u ugroženim područjima pokoljemo to meso, da ono ne ide dalje, i da se vidi dalje da li će ići u preradu ili zamrzavanje. Struka će reći svoje, ali ne treba ići sa stokom u promet. Treba izdržati još par dana da vidimo šta će biti i da li ćemo svi biti zaraženi, da li će se sve poklati ili da ide ovako kako ide. Ja sam predlagao da se područje zatvori i izoluje, da pokušamo u svim selima redom da krenemo i da vidimo šta je zdravo i „dobro“, a šta treba da eutanaziramo. Pronađene su i nove lokacije gdje će se to moći na adekvatan način zakopavati. Mislim da ćemo mi dugo vremena, nažalost, biti bez stočnog fonda, što se tiče svinjogojstva“, zaključio je Bakajlić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име