MINISTAR MINIĆ: U Semberiji imamo šest dodatnih inspektora za problem afričke kuge svinja (foto, video)

Datum:

Share post:

Nakon što je Vlada Republike Srpske proglasila vanrednu situaciju za teritoriju Grada Bijeljine i opština Ugljevika i Lopara zbog pojave i širenja afričke kuge svinja, uključivanje republičkih institucija omogućiće efikasnije uzorkovanje i konstatovanje bolesti i odvoz uginulih životinja, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

„Problem koji smo imali sa utvrđivanjem afričke kuge svinja i odvoženjem tih životinja smo riješili na način dodatnih šest inspektora, od inspektorata koje smo odobrili na raspolaganje, do večerašnjih kasnih časova očekujemo jedno specijalizovano vozilo, a do petka još jedno za odvoz uginulih životinja. Vlada RS je u sve tri lokalne lokalne zajednice dostavila sve katastarske čestice parcela koje mogu biti predmet životinjskog groblja kako bi Civilna zaštita mogla da priprema lokalitete po pravilima struke da se i sa ovih lokacija ne širi zaraza“, rekao je ministar Minić.

U Bijeljini će sutra, kako je ministar najavio, biti postavljeno 28 dezinfekcionih barijera na putevima.

„Kada je u pitanju naknada štete, savjetodavne službe u sve tri lokalne zajednice dostaviće formulare koji će se, uz nalaz veterinara, podnositi Vladi Republike Srpske za Fond solidarnosti, a preko resora za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS“, rekao je Minić i najavio da u Bijeljinu sutra dolaze međunarodni eksperti koji se godinama bore sa afričkom kugom svinja.

„Prvi sastanak biće održan u Sarajevu uz pristustvo predstavnika resora veterine Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da se vidi šta je moguće uraditi da se maksimalno zaštiti životinjski fond koji je zdrav“, istakao je Minić i dodao: 

„Radićemo na uklanjanju svih mogućih mehaničkih prenosnika, tražićemo uklanjanje pasa lutalica, a dobili smo obećanje da će u gradu narednih dana biti obavljene dvije dezinsekcije da bi i komarci bili isključeni kao mogući prenosnik bolesti.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Zvezda srušila Еfes u Beogradu!

POVEZANE VIJESTI

Zvezda srušila Еfes u Beogradu!

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su pobjedu u 11. kolu Еvrolige protiv Anadolu Еfesa 97:83. Kao i većina utakmica Crvene...

Info-sesija „Dekarbonizacija stambenog sektora“ u Gradskoj upravi Grada Bijeljina

Bijeljina je danas bila dio projekta koji u 36 opština i gradova u BiH provode stručnjaci Razvojnog programa...

Crveni krst u Bijeljini obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Više od četrdeset godina je prošlo od kada je prijavljen prvi slučaj HIV virusa koji uzrokuje pojavu AIDS-a,...

Prim. dr Vesna Despotović, načelnik CMZ u bijeljinskom Domu zdravlja dobila Povelju za primarnu zdravstvenu zaštitu Komore doktora medicne RS za 2023. godinu (foto)

Godišnje nagrade Komora doktora medicine najboljim doktorima i najboljim studentima Medicinskog fakulteta u Republici Srpskoj 24. novembra 2023. u...