Povodom Dana žena, kroz priče o dvije uspješne žene u Bijeljini, provjerili smo kako su postigle to što jesu,  koliko je bilo teško, jesu li i kakve prepreke imale zbog toga što su žene. Na njihovim smo primjerima pokušali saznati da li su u trci za uspjehom bile ravnopravne sa muškarcima ili su morale uložiti mnogo više truda da bi uspjele.

Vlasnica i direktorica škole stranih jezika ,,Anglia” Verica Amidžić odgovara na pitanja kakav je put uspjeha žene u ovom okruženju, dokazivanjima slabijeg pola, te kakvo je mjesto žene preduzetnice.

Uspješna ste poslovna žena, koliko je bilo teško sve to postići i da li ste možda na tom putu uspjeha nekada nailazili na prepreke, samo zato jer ste žena?

-U ovom poslu, a to je nastava stranih jezika, uglavnom, dominiraju žene. Ja se lično nisam nikada osećala ugrožena od strane muškaraca. Ne bi bilo pošteno da kažem da sam nailazila na bilo kakve prepreke, jer sam žena. To se, prosto, nikada nije dešavalo. Bilo je ponekad teško iz drugih razloga. Ništa se ne može porediti sa teškoćama kroz koje smo prošli u toku korone, kada je nastava prekinuta, a kada smo nastavu mogli nastaviti samo onlajn, za šta je trebalo prethodno uložiti silan trud da bismo digitalizovati sve časove.

Smatrate li da se žene, za razliku od muškaraca, dvostruko više moraju dokazivati i raditi da bi bile primijećene?

-Mislim da živimo u društvu u kome vladaju neobične ekonomske zakonitosti i da, ako neko hoće da se u nekom poslu dokazuje, nije najbitnije da li je žena ili muškarac. Možda je važnije to što žene pridaju veći značaj nekim drugim stvarima u životu, npr. porodici i deci, nego muškarci, ali to je, onda, njihova stvar i izbor. Mada, kada bi društvo bolje organizovalo sistem vrtića i kada bi to bilo još povoljnije, ženama koje su zaposlene bi se omogućilo da se više posvete svojoj karijeri.

Kako uspijevate uskladiti poslovne i porodične obaveze?

-Prosto, ja i radim i živim u ,,Angliji’’, meni je kolektiv ,,Anglije’’ kao porodica. Zajedno ručamo, zajedno brinemo i veselimo se, zajedno smo prošli neke od najtežih momenata u našem poslu i, naravno, zajedno radimo na unapređenju nastave. Kolektiv je, uglavnom, ženski, što je često u ovoj vrsti posla, tako da se lako razumemo oko mnogih stvari.  Uskoro ulazimo u 29. godinu postojanja i ja samo želim  da bude još bolje i polaznicima i svim zaposlenima u ,,Angliji’’.

Bez obzira na neke evidentne pomake na bolje, činjenica je do je žena u preduzetništvu na našim prostorima i dalje manje uočljivo u odnosu na muškarce. Zašto je tako?

-Možda zato što su ženama porodica i deca bitniji, kao što sam rekla, ali, nisam sigurna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име