AGRO SAVJET: Šest biljaka za orezivanje u martu i samo jedno pravilo koje treba slijediti

Datum:

Share post:

Orezivanje je ključno za kontrolu rasta, definisanje oblika, stvaranje cvjetanja/plodnih grana za sljedeću sezonu i vjerovatno je najvažnije za uklanjanje mrtvih, oštećenih ili bolesnih područja biljke. Da bi se orezivanje učinkovito sprovelo, mora se obaviti u pravo vrijeme – to zavisi od sorte biljaka – i jednom pravilu.

Kada, šta i kako orezati ovog mjeseca

Alat koji se najčešće koristi za orezivanje je mimoilazni rezač grana koji ima dva noža koja klize jedan preko drugog, što omogućuje oštar i precizan rez u blizini stabljike ili korijena. On uzrokuje minimalnu štetu na stabljici, pa je najprikladniji za rezanje grana živih biljaka i lakših zadataka poput rezanja cvijeća. Za biljke s mekim stabljikama, vrtlari mogu koristiti kuhinjske makaze, ali opet, pobrinite se da su čiste.

Prva polovina marta najbolje je vrijeme za orezivanje grmlja i penjačica, koji će podstaknuti novi rast. Jednom kada naučite glavna načela orezivanja, to će uveliko olakšati zadatak vrtlarstva.

U grupu koju je potrebno sada orezati ulaze: klematis, glicinija, ruža i trubice (Campsis radicans) te grmovi poput drijena i crne zove. Ovo je važno za podsticanje novih izbojaka.

Znamo da orezivanje može uzrokovati anksioznost, ali postoji samo jedno pravilo koje treba slijediti. Režite do nečega, može to biti sporedna grana ili pupoljak.

Glicinija i klematis

Nakon što je vaša penjačica stvorila zdravu i snažnu granu u prvih par godina, uz pomoć dvostrukog reza, treba podstaknuti kratke izdanke na kojima će se razviti cvjetovi. Do sredine zime, ali ne za mraza, slijedi rez, kod kojeg se svi pokrajnji, izdanci podrezuju za dva do tri pupa. Ovi izdanci sadrže cvjetne izdanke za nastupajuću sezonu. Dobro i zrelo drvce cvjetaće uvijek na najraskošnijem i najsunčanijem mjestu, stoga odaberite sunčane zidove, i druga topla i svjetla mjesta za razvoj ovih penjačica.

Ruže penjačice

Kod ruža penjačica koje često cvjetju, potrebno je u proljeće podrezati starije izdanke sa zadebljalim drvenastim granama i to odmah iznad tla. To će podstaknuti rast i redovno podmlađivanje. Istovremeno je potrebno uklanjati bolesne i mrtve dijelove biljke. Zato potkratite pokrajnje izdanke za 2 do 4 pupa. To će pospješiti grananje novih izdanaka na kojima će se razviti cvjetovi. Nakon prvog cvjetanja, možete podrezati ocvale izdanke. Na taj će način snaga otići u nove cvjetove.

Campsis radicans – trubice

Campsis zahtijeva jednom godišnje radikalni rez. Zimi ili u rano proljeće potrebno je dugačke pokrajnje i prošlogodišnje izdanke potkratiti za dva do tri pupa. Tanke i slabo razvijene izdanke koji su nakon jakog mraza ionako stradali, potpuno odstranite. Ostavite snažni drvenasti izdanak koji će u ljeto potjerati snažne i cvjetovima bogate pokrajnje izdanke.

Osim toga, ne brinite se nepotrebno zbog pupoljaka. Izrežite pošteno ili, nemojte uopšte rezati. Bilo kako bilo, biljka će gotovo sigurno biti u redu.

Iako biljke neće umrijeti ako ih ne orežete, na kraju će izgledati vrlo neuredno, ometajući cjelokupni izgled vrta.

Takođe, ako biljka ima neku bolest i nije orezana, rizikujete zdravlje svi okolnih biljaka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...

Twitter ukida stare oznake za verifikaciju 1.aprila

Zastarjeli verifikovani korisnici moraće da plate kako bi zadržali svoj status. Uskoro će korisnici sa prethodno verifikovanim Twitter nalozima...

AGRO SAVJET: Kako do boljeg prinosa i kvaliteta voća

Pod povoljnim uslovima sredine, stabla šljive obilno zameću plodove. Preveliki broj plodova na stablu narušava odnos između plodova...