AGRO SAVJET: Proljećna sadnja RUŽA počinje već u martu

Datum:

Share post:

Ukoliko niste uradili sadnju ruža u jesen, možete je obaviti  na proljeće. Evo i kako.

Vrijeme sadnje ruže može da bude u jesen ili na proljeće. Smatra se da je vrijeme pogodno za sadnju ako zemlja nije smrzla, temperatura je iznad 6 stepeni i zemlja nije blatnjava, već pogodna za obradu.

Potrudite se da kupite zdrave i pripremljene sadnice ruža, što ćete najsigurnije dobiti u rasadnicima. Zatim, odaberite adekvatno mjesto. Ono treba da bude izloženo suncu i zaklonjeno od jakih vjetrova.

Ruže vole neutralno do slabo kiselo zemljište, koje je dobro ocjedito. Jako je bitno da se nove ruže ne sade na isto mjesto gde su ranije bile, zbog prenosa bolesti i napada štetočina.

Pripremne radnje i sadnja ruže

Zemlju treba prekopati i usitniti, dodati kompost ili pođubriti stajskim đubrivom. Ukoliko sadite više sadnica, razmak koji je potrebno ostaviti je 30 x 30 cm, a ako je riječ o penjačicama oko 100-150 cm.

Ukoliko ste sadnice ruža kupili u kesama sa navlaženim korijenom, možete ih ostaviti tako do sadnje. Najduže što mogu da se čuvaju na ovaj način je 15 dana.

Prije sadnje, korijen je potrebno potopiti u vodu. Veoma je važno da se korijen ne izlaže suncu prije sadnje. Takođe, ne treba dopustiti da se osuši, jer se sadnica neće primiti ili će joj trebati puno vremena.

Rupa za sadnju treba da bude dovoljno široka da se lijepo rasporedi korijen i dovoljno duboka. Važno je da kalem bude nekoliko milimetara iznad zemlje kada sadnicu zatrpate zemljom. Obično je rupa 30 cm duboka i isto toliko široka. Prije sadnje, u rupu treba sipati vodu. Nakon što ste zemlju zatrpali ne treba je nikako sabijati.

Ukoliko nema kiše, ruže se zalivaju na svakih 15 dana. Što se tiče zaštite od bolesti, ona počinje preventivno već krajem aprila – početkom juna. Najčešća bolest ruža je pepelnica, a najčešća štetočina zelena lisna vaš.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosaveti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

Tokom većeg dijela dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, vrlo toplo i vjetrovitije. Kasnije tokom podneva i...

Bijeljinski gimnazijalci u akciji “April – mjesec čistoće“ u organizaciji Gradske upravi i PED “Majevica“ (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se zahvalio profesorima i učenicima Medicinske i poljoprivredne škole, Gimnazije “Filip Višnjić” i Ekonomske...