AGRO SAVJET: Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

Datum:

Share post:

Određene biljne vrste mogu se saditi jedna pored druge, ukoliko je riječ o onim vrstama koje žive u simbiozi i međusobno dobro sarađuju. Ova praksa nije nikakva novina u svijetu poljoprivredne proizvodnje, naprotiv, ona je dio duge tradicije koja se zasniva na višegodišnjem pažljivom posmatranju poljoprivrednika. A neke od njih je čak i nauka potvrdila.

Najpoznatiji primjer biljaka koje žive u simbiozi i koje bi trebalo gajiti zajedno su „3 sestre“: tikva, kukuruz i pasulj. Ove tri vrste međusobno savršeno sarađuju. Dok kukuruz služi kao potpora za rast pasulja, pasulj vraća nutrijente zemljištu, a široki listovi tikve sprečavaju rast korova i održavaju vlažnost zemljišta.

Ovo je odličan primjer biljaka koje mogu zajedno da sarađuju, ali ima i onih koji su „prirodni neprijatelji“ u bašti. U nastavku pročitajte 7 kombinacija biljaka koje jednostavno nisu dobar par.

Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno:

1. Luk + grašak

Prema vjerovanju, biljke iz porodice luka nikada ne bi trebalo saditi pored graška. Oni koji imaju višegodišnje iskustvo sa uparenom sadnjom vjeruju da luk usporava rast graška.

2. Krompir + paradajz

Ove dvije vrste povrća ne bi trebalo saditi zajedno zato što ih napadaju iste bolesti, pa zato kada su previše blizu, bolest se lakše širi i zahvata veliki broj usjeva.

3. Paprika + grašak

Paprika i grašak su vrste koje su veoma podložne truljenju, tako da kad se jedna zarazi ovom bolešću, zaraza se može lako proširiti na cjelokupan rod. Ova bolest uništava plodove biljke, a znak da je plod obolio su crne i meke površine.

4. Šargarepa + mirođija

Prema tradicionalnom vjerovanju, mirođija i šargarepa su proglašene za najveće „neprijatelje” u bašti, mada ne postoji neko naučno istraživanje koje bi ovo moglo da potvrdi.

5. Kupus + grožđe

Vjeruje se da sadnja kupusa blizu vinove loze može da utiče na kvalitet vašeg vina.

6. Orasi + paradajz

Za orahe se vjeruje da su „loše komšije“. Korijen oraha oslobađa materiju koja se zove juglon i koja je otrovna za mnoge biljke čije korijenje raste duboko u zemlju. Takva biljka je paradajz. Zato, ako je vaša bašta puna stabala oraha, preporučuje se da paradajz gajite u kontejnerima.

7. Zelena salata + brokoli

Istraživanja pokazuju da je zelena salata osjetljiva na hemikalije koje su pronađene u ostacima koje u sebi sadrži brokoli. Sadnja salate blizu brokolija ili na samom mjestu gdje je on nekada sađen može da uspori klijanje i rast salate.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agromedia.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...