Za uspješno bavljenje uzgojem koštičavog voća, a posebno šljiva i trešanja, obaranje grana je obavezna mjera, kako bi zasad brzo i redovno plodonosio.  Mjera se sprovodi naročito kod novih sorti šljiva i trešanja. Savjete pruža dip. ing. Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stružne službe Valjevo.

Praksa je pokazala da je gajenje šljive, a posebno čačanskih selekcija (čačanska rodna, čačanska lepotica pa i čačanska najbolja), zatim sorta stenlej, mnogo uspješnije ako se prvih godina vrši polaganje grana.

To je zato što  grane kod ovih sorti prilikom porasta formiraju grane pod oštrim uglom, pa se pod teretom roda lako očenjavaju.

Kako se gore pomenuto ne bi desilo, kod šljive se u prvoj godini poslije sadnje razvode prve tj, skeletne grane, koje se razvijaju pod izraženo oštrim uglom. Razvođenje (povećanje ugla) obavlja se vrlo jednostavno: čačkalicama, rasponcima od drveta, metala ili plastike, štipaljkama, tegovima, kanapom ili na neki drugi način, a sve u cilju da ugao razvođenja prelazi 45 stepeni.

Najoptimalnije je razvođenje mladih lastara pod uglom od 65 do 70 stepeni, a kasnije i teret roda dodatno obara granu.

Razvođenje mladih lastara, obavlja se polovinom juna pa nadalje – vrijeme završetka intezivnog porasta lastara i prelazak u sekundarnu građu ljetorasta. Time se postiže povećano formiranje cvijetnih pupoljaka u prvim godinama.

Upravo zbog toga biljka ranije stupa u rodnost, a skeletne grane u osnovi dobro srastaju i ne dolazi do njihovog očenjavanja pod teretom roda.

Primjenom ove mjere i pravilne rezidbe, postiže se regulisana i zadovoljavajuća rodnost, visok kvalitet plodova i dug vek zasada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име