AGRO SAVJET: Obaranje grana kod šljive – zašto je važno?

Datum:

Share post:

Za uspješno bavljenje uzgojem koštičavog voća, a posebno šljiva i trešanja, obaranje grana je obavezna mjera, kako bi zasad brzo i redovno plodonosio.  Mjera se sprovodi naročito kod novih sorti šljiva i trešanja. Savjete pruža dip. ing. Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stružne službe Valjevo.

Praksa je pokazala da je gajenje šljive, a posebno čačanskih selekcija (čačanska rodna, čačanska lepotica pa i čačanska najbolja), zatim sorta stenlej, mnogo uspješnije ako se prvih godina vrši polaganje grana.

To je zato što  grane kod ovih sorti prilikom porasta formiraju grane pod oštrim uglom, pa se pod teretom roda lako očenjavaju.

Kako se gore pomenuto ne bi desilo, kod šljive se u prvoj godini poslije sadnje razvode prve tj, skeletne grane, koje se razvijaju pod izraženo oštrim uglom. Razvođenje (povećanje ugla) obavlja se vrlo jednostavno: čačkalicama, rasponcima od drveta, metala ili plastike, štipaljkama, tegovima, kanapom ili na neki drugi način, a sve u cilju da ugao razvođenja prelazi 45 stepeni.

Najoptimalnije je razvođenje mladih lastara pod uglom od 65 do 70 stepeni, a kasnije i teret roda dodatno obara granu.

Razvođenje mladih lastara, obavlja se polovinom juna pa nadalje – vrijeme završetka intezivnog porasta lastara i prelazak u sekundarnu građu ljetorasta. Time se postiže povećano formiranje cvijetnih pupoljaka u prvim godinama.

Upravo zbog toga biljka ranije stupa u rodnost, a skeletne grane u osnovi dobro srastaju i ne dolazi do njihovog očenjavanja pod teretom roda.

Primjenom ove mjere i pravilne rezidbe, postiže se regulisana i zadovoljavajuća rodnost, visok kvalitet plodova i dug vek zasada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Njemačka osveta Srbima

POVEZANE VIJESTI

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...

MILIČEVIĆ: Usvajanje Rezolucije otvara nove jazove u BiH

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i...