AGRO SAVJET: Kada i kako se prorjeđuje cvekla

Datum:

Share post:

Prorjeđivanje cvekle je jedan od važnih koraka u uzgajanju ove ukusne i zdrave biljke u vašem vrtu. Kada biljke cvekle rastu, često se guše jedna drugu, što može dovesti do manjeg prinosa i manje kvalitetnih plodova. Međutim, redovno prorjeđivanje biljaka cvekle je jednostavan i koristan proces koji vam može pomoći da postignete najbolje rezultate u uzgoju ovog povrća. U ovom članku, predstavićemo vam nekoliko savjeta o tome kada i kako prorjeđivati cveklu, kako biste postigli optimalne rezultate u vašem uzgoju i imali zdravu i ukusnu biljku u svom vrtu.

Kada se prorjeđuje cvekla

Cvekla se obično prorjeđuje oko 3-4 nedjelje nakon klijanja sjemena, kada biljke imaju oko 2-3 prava lista. U tom trenutku, biljke su dovoljno jake da izdrže proces prorjeđivanja, a istovremeno dovoljno male da se ne ometaju međusobno. Međutim, ako primjetite da su vaše biljke pretrpane i da se međusobno guše, možete ih prorediti i kasnije, ali budite oprezni da ne oštetite preostale biljke prilikom uklanjanja viška biljaka.

Postoji nekoliko načina kako se prorjeđuje cvekla, a evo nekih od njih:

Vrijeme sadnje

Prorjeđivanje cvekle obično se vrši oko 3-4 nedelje nakon klijanja sjemena. Međutim, ako želite da olakšate proces prorjeđivanja, možete se odlučiti za kasnije sađenje sjemena i time obezbijediti dovoljan razmak između biljaka.

Uklanjanje viška biljaka

Kada se biljke cvekle počnu pojavljivati, potrebno je pažljivo ih razdvojiti. Ostavite samo jednu biljku na svakih 10-15 cm prostora. Biljke koje ste uklonili možete koristiti kao mladu biljku za salatu ili ih jednostavno baciti.

Pravilno navodnjavanje

Cvekla treba redovno zalivati, ali pazite da ne pretjerate sa vodom, jer to može dovesti do truljenja korijena. Uvijek proverite da li je zemlja oko biljke suva na dodir prije nego što zalijete.

Dodatna prihrana

Ako primjetite da vaše biljke cvekle ne napreduju dobro, možda im je potrebna dodatna prihrana. Možete koristiti tečno đubrivo bogato azotom (N), koje će podstaći rast biljke. Međutim, budite oprezni da ne pretjerate sa đubrenjem.

Redovno praćenje

Redovno pratite razvoj svojih biljaka cvekle i pravovremeno reagujte na eventualne probleme. Uklanjanje oštećenih biljaka i štetočina može spriječiti širenje problema na druge biljke.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da vaši usjevi budu zdravi i produktivni.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini završen 7. festival srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“

Sinoć je u Centru za kulturu "Semberija" završen 7. Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" predstavom "Urnebesna tragedija" u...

MLADEN PETROVIĆ: Narodni Gradonačelnik, koji troši narodni novac, na način na koji ON hoće!

Mladen Petrović, odbornik u SG Bijeljina se obratio javnosi putem svog zvaničnog FB naloga a post prenosimo u...

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina održano Gradsko takmičenje

Gradsko takmičenje iz pružanja prve pomoći održano je 24. aprila u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta u Bijeljini. U...

ŠAMAC: Puna podrška građana MZ Batkuša načelniku Milićeviću (foto)

Načelnik Opštine Šamac Đorđe Milićević boravio je u šamačkoj MZ Batkuša te je sa sugrađanima sumirao rezultate zajedničkog...