Propadanje voća nakon cvjetanja može biti uzrokovano različitim faktorima koji se mogu podijeliti u tri glavne kategorije: bolesti, štetočine i nepovoljni klimatski uslovi.

Jedna od najčešćih bolesti koja utiče na koštičavo voće je monilija, koja se manifestira kao sušenje rodnih grančica i trulež plodova. Ova bolest se obično širi tokom kišnih i vlažnih razdoblja, a najbolji način da se spriječi je pravilna higijena voćnjaka i redovno uklanjanje zaraženih dijelova biljaka. Također je važno izbjegavati preveliku gustoću sadnje i osigurati dobru cirkulaciju zraka.

Štetočine poput voćnih mušica i lisnih vaši također mogu uzrokovati propadanje plodova nakon cvjetanja. Važno je provoditi preventivne mjere poput primjene insekticida i redovnog pregleda biljaka kako bi se otkrile i uklonile štetnici prije nego što naprave previše štete.

Više o suzbijanju listnih vaši pročitajte na linku: LISNE VAŠI

Nepovoljni klimatski uslovi poput niskih temperatura, nedostatka vode ili pretjeranog sunčevog zračenja takođe mogu uticati na propadanje plodova nakon cvjetanja. Stoga je važno pratiti vremenske uslove i prilagoditi navodnjavanje kako bi se osiguralo da biljke imaju dovoljno vode. Također je korisno primijeniti malčiranje oko biljaka kako bi se zadržala vlaga u tlu.

Uz ove preventivne mjere, važno je redovno pregledavati biljke kako bi se otkrili i riješili problemi prije nego što se pretvore u ozbiljnije probleme. Pravilna njega voćnjaka, uključujući đubrenje i obrezivanje, također može pomoći u smanjenju stresa biljaka i povećanju otpornosti na bolesti i štetnike.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име