AGRO SAVJET: Đubrenje paradajza – Savjeti za povećanje prinosa i kvaliteta plodova

Datum:

Share post:

Đubrenje paradajza – Paradajz zahtijeva mnogo hranljivih materija kako bi rastao i proizvodio zdrave plodove. Kako bi se osiguralo da biljke paradajza dobiju potrebne hranljive materije, važno je obezbediti im plodno zemljište, što često zahtijeva dodavanje đubriva. Test zemljišta može pomoći u utvrđivanju koje hranljive materije nedostaju u zemljištu i koji tip đubriva je potreban za osiguravanje adekvatnih primarnih i sekundarnih hranljivih materija.

Evo šta trebate znati o tome kako i kada đubriti paradajz

Paradajz bi imao koristi od primjene đubriva u nekoliko različitih tačaka njihovog rasta. Pravilna primjena proizvoda u pravo vrijeme podržava zdrav rast, cvjetanje i razvoj plodova, kvalitet i otpornost na bolesti. Takođe možete razmotriti i obogaćivanje zemljišta prije sadnje mladih biljaka.

Ako sadite paradajz po prvi put u zemlju, vjerovatno vaše zemljište ima dovoljno hranljivih materija. Test zemljišta za novu površinu za sadnju ili za prethodno korišćeno zemljište može vam reći ako vaše zemljište nedostaje nečega i kako to ispraviti.

Paradajz koji se uzgaja u posudama treba redovno hraniti tokom sezone rasta, često i do dva puta mjesečno u zavisnosti od vrste supstrata koji se koristi. Balansirano đubrivo, poput 5-5-5 ili 5-10-5, najbolje djeluje kada se primjenjuje tokom zalivanja.

Savjet:

Zemljište za paradajz treba da ima pH od 6,2 do 6,8. Bez obzira na to koju đubrivu dodate, ako je pH vrijednost vašeg zemljišta previše kisela ili previše alkalna, paradajz će loše rasti. Testovi zemljišta uključuju rezultat za pH nivo. Kada je pH previsok ili prenizak, to treba da ispravite prije nanošenja đubriva.

Vrste đubriva koje se koriste za paradajz

Organska i komercijalna đubriva ne samo da ispravljaju nedostatke, već kada se pravilno koriste, poboljšavaju prinos i kvalitet vaše berbe.

Komercijalni proizvodi su formulisani da povećaju određenu fazu rasta biljaka: vegetativnu, formiranje cvjetova i plodova, i zrenje, što uključuje kvalitet ploda, nivo šećera i karakteristike skladištenja. Oni dolaze u tečnom ili granulisanom obliku.

Organska đubriva

Riblja emulzija je tečno đubrivo koje je bogato azotom i tragovima elemenata kao što su magnezijum i kalcijum. To je gusta tečnost koja se razrjeđuje u vodi i unosi u zemljište ili kao folijarni sprej. Može se koristiti više puta tokom sezone, ali ako se koristi nepravilno, može da opeče mlade listove i stabljike.

Stajnjak treba da sazri prije upotrebe, jer nivoi azota u svježem izmetu takođe mogu da opeku biljke. Ovo đubrivo se dodaje u zemlju prije sadnje rasada, ali se takođe dodaje kao prihrana za već oformljenje biljke.

Kostna i krvna brašna su prahovi koji dodaju fosfor i azot u zemlju i korisna su za đubrenje paradajza. Oba treba nekoliko nedjelja da se razgrade prije nego što ih biljke mogu koristiti, ali ostaju efikasna nekoliko mjeseci.

Organska đubriva vs. Sredstva za poboljšanje zemljišta

Organska đubriva se razlikuju od sredstava za poboljšanje zemljišta jer hrane vaše biljke. Poboljšivači poboljšavaju zdravlje i strukturu zemlje i obično zahtjevaju više vremena za davanje rezultata. Kompost je odličan organski poboljšivač zemljišta, jer pomaže u održavanju zdravog nivoa vlage i strukture zemljišta, što poboljšava rast i razvoj korijena. Dodavanje komposta takođe povećava sposobnost zemljišta da zadržava hranljive materije, čime se smanjuje potreba za čestim đubrenjem. Međutim, kompost ne pruža dovoljno hranjivih materija za potpunu ishranu biljaka, pa je potrebno kombinovati ga sa dodatnim đubrivima.

Sredstva za poboljšanje zemljišta se mogu koristiti i kao alternativa đubrivima, ali treba imati na umu da ta sredstva neće obezbijediti dovoljno hranljivih materija za potpunu ishranu biljaka. Umjesto toga, oni su korisni za poboljšanje strukture zemljišta, povećanje sposobnosti zemljišta da zadržava vodu i hranljive materije, i poboljšanje aeracije. Sredstva za poboljšanje zemljišta uključuju materijale kao što su vermikulit, perlit, kameni prah, treset i zeolit.

Ukratko, organska đubriva su najbolji izbor za đubrenje paradajza, ali je potrebno kombinovati ih sa sredstvima za poboljšanje zemljišta za najbolje rezultate. Prije upotrebe bilo kojeg đubriva ili sredstva za poboljšanje zemljišta, provjerite pH vrijednost zemljišta i ispravite je ako je potrebno.

Đubrenje paradajza – Kada i koliko često ?

Paradajz bi se mogao đubriti neposredno prije presađivanja, pri sadnji, prije cvjetanja i kada su plodovi mali.

Prije presađivanja je dobro vrijeme da se u namjeravano mjesto za vaše biljke paradajza doda zreo stajnjak ili kompost. Povećanje sadržaja azota omogućava biljkama dobar početak sa zdravim izdancima i lišćem. Kompost takođe dobro funkcioniše ako se primjenjuje kao bočno đubrenje sredinom sezone kako bi se održao stabilan nivo azota.

Pri sadnji, đubriva sa većim procentom azota, kao što je 20-10-10, mogu se primjeniti kako bi se podržao zdrav rast lišća i izdanaka. Đubrivo bogato azotom poput riblje emulzije može se dodavati svake dvije nedjelje, a krvno brašno svakih šest nedelja tokom vegetacione sezone.

Otprilike dvije nedjelje prije cvjetanja je dobro vrijeme da se primjeni đubrivo sa višom vrijednošću P, poput 5-15-5. (U zavisnosti od sorte, biljke paradajza počinju da cvjetaju između 30 i 45 dana nakon presađivanja. Paradajz sa dužim vremenom do sazrijevanja često kasnije cvjeta).

Alternativno, možete koristiti izbalansirano đubrivo, kao što je 10-10-10. Kostna brašna, ukopana u bazu biljke, je organska alternativa koja obezbjeđuje fosfor do četiri nedjelje. Kada su prvi plodovi mali – veličine golfske loptice – primjena izbalansiranog đubriva održava dovoljno hranljivih materija za dalji zdrav rast i razvoj plodova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: thespruce.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....

U Bijeljini završen 7. festival srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“

Sinoć je u Centru za kulturu "Semberija" završen 7. Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" predstavom "Urnebesna tragedija" u...