AGRO SAVJET: Biljke vam brzo uginu – jedan začin to može da spriječi

Datum:

Share post:

Briga o biljkama može biti prilično zahtjevan posao. Istovremeno, potrebno je znati kako se boriti protiv raznih štetočina, korova, gljivica i suše, a rješenje krije začin cimet.

Stručnjaci za baštovanstvo imaju trik koji može značajno da olakša brigu o vašim biljkama. Naime, ako vam biljke brzo uginu, savjetuju vam da koristite popularni začin koji to može da spriječi.

Iako biljke mogu da uginu u bilo kojoj fazi života, one su najosjetljivije kao sadnice, odnosno dvije do tri sedmice nakon klijanja. Jedno od uobičajenih stanja koje tada može da našteti biljkama je bolest koju uzrokuje nekoliko različitih patogena koji ubijaju ili slabe seme ili sadnice prije ili poslije klijanja.

Simptomi se mogu vidjeti na cijeloj biljci, a bolest dovodi do uginuća biljke. Neki od simptoma uključuju lezije na stabljici u nivou zemlje, stabljika može postati tanka i žilava, mogu se pojaviti pjege na listovima, siva plijesan se može razviti na stabljikama i listovima, a korijenje ponekad može potpuno da istrune.

Prema Odjeljenju za hortikulturu Univerziteta Viskonsin-Medison, ovu bolest mogu izazvati gljive koje se prenose kroz zemljište i kontaminirane predmete kao što su baštenski alati i posude za biljke. Infekcija može izazvati trulež korijena i smrtonosna je. Ako su vaše sadnice zaražene, one će izaći zdrave iz zemlje, ali će uskoro uvenuti i uginuti.

Ali jedan začin vam može pomoći u borbi protiv ove bolesti – cimet.

“Cimet rješava ovaj problem tako što ubija gljivice i obezbjeđuje zdrav rast biljaka”, objasnila je hortikulturista Lindzi Hol, dodajući da je dovoljno samo posipanje cimeta po zemljištu gdje su biljke oboljele.

Ispostavilo se da cimet ima moćna svojstva protiv gljivica. Studija iz 2012. objavljena u Journal of Traditional Chinese Medicine otkrila je da izlaganje ulju cimeta značajno mijenja ćelije kandide, oštećujući ćelijske zidove i organele i na kraju ubija ćelije. Ovaj proces se može ponoviti s različitim vrstama gljiva, piše Best life, prenosi N1.

Pored toga, cimet može da pomogne u borbi protiv mrava i drugih baštenskih insekata.

“Miris cimeta je prejak za ove štetočine, tako da možete malo posipati oko same biljke da biste ih odvratili”, kaže Rej Brosnan, stručnjak za baštu.

On je dodao da isto važi i za male životinje poput vjeverica i zečeva. Čim osete jak miris cimeta, povući će se.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF “Radnika” šampioni regularnog dijela

Saopštenje KMF “Radnik MD Shop” prenosimo u cjelosti: “Prije početka sezone zacrtali smo cilj da napravimo jaku, kvalitetnu okosnicu...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...