AD „GRAD“ Bijeljina: Posjeta Doboju, Derventi, Prnjavoru i Brodu

Datum:

Share post:

U cilju promocije i predstavljanja ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede, lova i ribolova INTERAGRO 2023, predstavnici A.D.“Grad“ Bijeljina posjetili su Doboj, Derventu, Prnjavor i Brod.

Ispred Gradske uprave Doboja predstavnike A.D.“Grad“ Bijeljina ugostio je Anis Husaković, načelnik odjeljenja za poljoprivredu. Navodi da je Grad Doboj u prethodnim godinama poseban akcenat stavio na razvoj ove najvažnije grane privrede, te kroz Program korištenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području grada želio postići stabilan rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje uz proizvodno i tehnološko prestruktuiranje, povećanje produktivnosti i stvaranje sirovinske osnove za prehrambenu industriju. Program je podrazumijevao podsticaje za podizanje dugogodišnjih zasada voća, stimulisanje biljne proizvodnje putem plaćanja po zasijanim površinama, podsticaje za stočarstvo, podršku radu Udruženja poljoprivrednika, mladih poljoprivrednika i ostalo. Takođe, Grad Doboj je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Banja Luke i Institutom za agroekologiju i zemljište donijeo je planski dokument „Osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta“. INTERAGRO za njih predstavlja jednu od najbitnijih sajamskih manifestacija u BiH, a odluku o učešću donijeće nakon konsultacija sa relevantnim službama i privrednim subjektima iz ove oblasti.

Domaćini u Derventi bili su Slaven Pašalić, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Radenko Maletić, samostalni stručni saradnik za poslove poljoprivrede. Izrazili su zadovoljstvo zbog posjete predstavnika A.D.“Grad“, osvrćući se na činjenicu da su i sami organizatori Sajma privrede i turizma, ali u manjem kapacitetu u odnosu na sajam u Bijeljini. U pogledu poljoprivrede, navode da je područje koje pokriva Grad Derventa pogodno za razvoj poljoprivrede, da je ista značajno zastupljena, ali da uvijek ima prostora za napredak i povećanje ove grane privrede.

U Prnjavoru sastanku sa predstavnicima A.D.“Grad“ prisustvovali su Mišo Vujić, v.d. načelnik odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Danka Dević, šef odsjeka za privredu. Podržavaju organizaciju ovakvih manifestacija, prate razvojni put INTERAGRA i napominju da je to sajam svih nas, a ne sam A.D. „Grad“-a kao organizatora i Grada Bijeljina. U pogledu učešća na istom, razmotriće učešće.

Brod kao sjedište istoimene opštine koja se nalazi na široko otvorenoj i lako prohodnoj Peripanonskoj niziji, pogoduje razvoju poljoprivrede, a posebno ako se uzme obzir činjenica da je u strukturi ukupnih zemljišnih površina najzastupljenije poljoprivredno zemljište. Poljoprivrednici u opštini Brod su organizovani kroz udruženja, a postoje i dva udruženja žena koja se bave i poljoprivrednom proizvodnjom, navode Nikola Bačić, načelnik odjeljenja za privredu i Siniša Jaćimović, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu. Nastup opštine Brod na sajmu INTERAGRO vide upravo kroz predstavljanje ovih udruženja na zajedničkom štandu.

U narednim danima Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova biće predstavljen na Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture Bijeljina – turist 2023 koji se održava u Bijeljini u periodu od 27 do 28.04.2023. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: A.D.“Grad“ Bijeljina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Dragiša se uspješno oporavlja“ Vučić posjetio ranjenog Srbina na Kosovu i Metohiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je u bolnici Dragišu Galjaka, koji je ranjen u neredima na Kosovu i...

ĐOKOVIĆ PRESTIGAO NADALA Samo Borg na putu do novog rekorda

Pobjeda srpskog tenisera Novaka Đokovića u 3. kolu Rolan Garosa značila je da je nadmašio Španca Rafaela Nadala...

Na današnji dan – 3. jun

Danas je subota 3. jun, 154. dan 2023. Do kraja godine ima 211 dana. 1098. - Poslije petomjesečne opsade...

Danas su Duhovske zadušnice

Pravoslavni hrišćani sutra će obilježiti Duhovske ili ljetne zadušnice, koje su uvijek u subotu pred Duhove /Silazak Svetog...