Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, na konferenciji za medije, osvrnuo se i na trenutnu situaciju afričke kuge svinja i napomenuo da „cifre vrtoglavo rastu“ kada je u pitanju broj oboljelih svinja i direktna šteta proizvođačima.

„Iza nas je težak vikend, gdje je, zaključno sa 16. julom u Bijeljini eutanazirano ukupno 6.284 svinje. Već sada cifre vrtoglavo rastu – iznos direktne štete je preko dva miliona KM. Sa nestrpljenjem očekujemo vijest i zaključke koju će donijeti Republički štab za vanredne situacije – izmjena Pravilnika na kojem insistiramo kako bi se moglo ući u proces sanitarnog klanja i smanjenja svinja. Nije cilj da se sve svinje eutanaziraju nego da sačuvamo i nutritivnu ishranu, vrijednost i ekonomsku vrijednost svinja“, rekao je Petrović i dodao 

„S obzirom da BiH sa važećim Pravilnikom ne testira meso i mesne prerađevine na prisustvo AFK, krajnje je vrijeme da se putem resornog ministarstva i Vlade RS uputi prijedlog zabrane uvoza svinjskog mesa i mesnih preređevina ili da se izmjeni Pravilnik kako bi se u što hitnijem vremenskom periodu kontrolisalo meso“, istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, svinjsko meso se uvozi bez testiranja i građani ne znaju šta se uvozi.

„Prije nepuna 72 sata, imali smo 5.080 eutanaziranih svinja, a samo za vikend je dodatno eutanazirano 1.200 svinja. Važno je istaći da, na ukupno 120 gazdinstava je izvršena eutanazija, a potvrđeno prisustvo virusa na 129 gazdinstava. Danas se radi eutanazija na devet, a u međuvremenu, juče, je uzorkovano još dodatnih deset gazdinstava. Očekujemo rezultate tih testiranja. Preko 90% uzorkovanih nalaza bude pozitivno što govori koliko je virus kontagiozan i da je visoka smrtnost svinja…“, rekao je Petrović i dodao da su eksperti iz Evrope u posjeti Bijeljini rekli da je u budućnosti spas od AKS vakcina, za koju će teško biti pronaći vakcinu jer se radi o virusu koji lako mutira i ima preko 30 serotipova.

Petrović je istakao da, pored zabrane uvoza, insistiraju i na interventnom otkupu i na preciznim informacijama da će se i isplatom obeštećenja gazdinstava koja su pretrpjela štetu krenuti u posljednjoj sedmici jula.

MINISTAR MINIĆ: Do kraja jula početak isplata za nadoknadu štete (video)

„Mi smo i na sastanku sa ministrom i predstavnicima institucija insistirali da se u budžetu RS za sljedeću godinu nađu sredstva kojima će biti omogućena izgradnja zaštitnih ograda i da se insistira na biosigurnosnim mjerama na samoj farmi. Imamo informacije da dezinfekcione barijere koje su postavljene, su davale samo psihološki, ali ne i onaj efekat koji se očekivao. Mi očekujemo hitne mjere interventnog otkupa, sanitarnog klanja i hitno obeštećenja… Još jednom napominjem, zahtjev prema ministarstvu i Vladi RS je da dođe do zabrane uvoza mesa i mesnih prerađevina“, zaključio je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име